'REALISTIČNI EP' ZORANA FERIĆA

Süddeutsche Zeitung nahvalio 'Kalendar Maja'

08.01.2013 u 11:33

Bionic
Reading

Süddeutsche Zeitung objavio je kritiku romana Zorana Ferića 'Kalendar Maja', koji je na njemačkom govornom području izašao pod naslovom 'Das Alter kam am 23. Mai gegen 11 Uhr'. Kritičar Hans-Peter Kunisch Ferićev roman opisuje kao 'realistični ep' koji se ponajprije bavi ljubavlju

Kada je riječ o zapadnom čitateljstvu, od književnih djela koja dolaze s prostora bivše Jugoslavije stereotipno se očekuje da se bave proteklim ratovima i navodnim stoljetnim mržnjama Balkana. Zato ne čudi to što je roman Zorana Ferića naišao na odobravanje u književnoj kritici koju je ovih dana objavio Süddeutsche Zeitung baš zato što izbjegava takve klišeje.

'Upečatljivoj suverenosti pripovijedanja pripada i činjenica da se u knjizi od preko 500 stranica, čija je radnja smještena u 2010. godinu, ali i prožeta sjećanjima, samo jednom, i to usputno, spominju najnoviji ratovi, inače stalna tema suvremenih romana s prostora bivše Jugoslavije', konstatira kritičar Hans-Peter Kunisch, prilično nahvalivši Ferićev roman.

'U ovom romanu se tematizira ljubav. Toliko jednostavno, a i toliko komplicirano', upozorava kritičar Süddeutsche Zeitunga te 'Kalendar Maja' opisuje kao 'dobar, stari realistični ep', ali u kojem 'realizam ne znači idilu, nego zavirivanje iza kulisa sadašnjosti, kao i određivanje duhovnih horizonata ključnih figura'. Radnja romana se 'dramaturški uspješno odvija između sadašnjosti' i 'dalekih sjećanja o čijem značenju isprva tek možemo nagađati'. Također, 'Ferić u novom romanu uspijeva kompleksnim osjećajima likova dati više unutarnje neizbježnosti te na nježan način dolazi do mjesta koja najviše bole'.

Kritika 'Kalendara Maja' završava sljedećom pohvalom: 'Danas se realizam u književnosti većinom smatra pokazateljem jednosmjernog i nezahtjevnog literarnog fast fooda. Tko si uzme vremena i pročita ovaj dobro preveden hrvatski književni ep, saznat će mnogo toga o našoj sadašnjosti.'