KNJIŽEVNA NAGRADA COSTA

Žene pobjednice u svih pet kategorija

03.01.2013 u 15:31

Bionic
Reading

Prvi put u povijesti književne nagrade Costa u svih pet kategorija pobjednice su žene, a u kategoriji književne biografije nagrada je prvi put dodijeljena stripu, objavljeno je na internetskim stranicama književne nagrade Costa

Najboljim romanom u 2012. proglašen je 'Bring up the Bodies' Hilary Mantel za koji je žiri ocijenio da je 'jednostavno najbolji roman godine'. Za to je djelo Hilary Mantel prošle godine dobila i nagradu Man Booker te tako postala jedinim autorom koji je za isto djelo dobio i nagradu Costa i Man Booker. Riječ je o nastavku njezina hvaljenoga povijesnog romana 'Wolf Hall' o Thomasu Cromwellu, glavnom savjetniku kralja Henrika VIII.

Nagrada Costa za najbolji debitantski roman pripala je novinarki i kritičarki Francesci Segal za roman 'The Innocents' smješten u židovsku zajednicu sjeverozapadnoga Londona. Riječ je, po ocjeni žirija, o 'savršenoj minijaturi svijeta koji prikazuje, toliko da je teško povjerovati kako je ovaj pronicljiv, duhovit roman autoričin prvijenac'.

'Dotter of her Father's Eyes'

Najboljim biografskim djelom proglašen je strip 'Dotter of her Father's Eyes' bračnoga para Mary i Bryana Talbota, koji je tako postao prvi strip u povijesti koji je osvojio nagradu Costa. Riječ je o biografiji kćeri Jamesa Joycea isprepletenoj s autoričinim sjećanjima na njezin buran odnos s ocem, Jamesom S. Athertonom, vrsnim poznavateljem Joyceova djela. Ocijenivši knjigu 'pravim draguljem' žiri je u obrazloženju napisao kako ova dvostruka biografija 'nevjerojatno uspješno povezuje književnost i likovni izraz'.

Najboljim poetskim ostvarenjem proglašena je zbirka Kathleen Jamie 'The Overhaul' koja je sudački žiri, kako su napisali, 'raznijela silinom svoje jednostavnosti'.

Roman 'Maggot Moon', priča o dvojici prijatelja, Sally Gardner proglašena je najboljom dječjom knjigom za koju je žiri napisao da je 'veličanstvena knjiga' i doista izvrstan roman.

Ove je godine za nagrade koje se dodjeljuju piscima koji žive i rade u Velikoj Britaniji i Irskoj, stiglo 550 prijava, a ocjenjivali su ih žiriji u kojima su, među ostalima, bili pisac i komičar Mark Watson, književnici Wendy Holden, Marcus Sedgwick i Matt Whyman, glumica i televizijska novinarka Janet Ellis, romanopisac i glavni urednik časopisa 'Red Magazine' Sam Baker, pjesnik Daljit Nagra, te književnik i biograf D.J. Taylor

Književna nagrada Costa jedna je od najpopularnijih britanskih književnih nagrada koja se dodjeljuje u pet kategorija - za roman, debitantski roman, biografiju, poeziju i dječju knjigu. Te knjige zatim ulaze u uži izbor za knjigu godine koja će biti proglašena na svečanoj dodjeli nagrada 29. siječnja. Tada će ujedno biti proglašen i dobitnik ove godine uvedene nagrade za pripovijetku Costa Short Story Award, kojoj glasove daje publika.

Ove je godine za nagradu prijavljeno ukupno 550 djela. Pobjednici u pet kategorija dobit će novčanu nagradu u visini pet tisuća funta, a autor knjige godine dobit će još 30 tisuća funta.

Nagrada je pokrenuta 1971. kao književna nagrada Whitbread, a 2006. sponzorstvo je preuzeo lanac Costa Coffee.

Po prognozama za titulu knjige godine, koja je uvedena 1985., ove su godine najveći kandidati roman Hilary Mantel 'Bring up the Bodies' i biografski strip 'Dotter of her Father's Eyes' Mary i Bryana Talbota.

Knjigom godine 2011. proglašen je roman Andrewa Millera, a dosad je knjigom godine deset puta proglašen roman, sedam puta zbirka poezije, pet puta biografsko djelo, četiri puta debitantski roman. Samo jedanput knjigom godine proglašena je dječja knjiga - 'Jantarni dalekozor' Philipa Pullmana