PRIJATELJ KINESKIH VLASTI

Nobelovac odbio potpisati peticiju za oslobađanje kolege

07.12.2012 u 12:31

Bionic
Reading

Nobelom nagrađeni kineski književnik Mo Yan odbio je potpisati peticiju za oslobođenje Liu Xiaoba, književnika i aktivista nagrađenog Nobelovom nagradom za mir, kojega kineske vlasti drže u zatvoru

Ovogodišnji laureat Nobelove nagrade za književnost Mo Yan podigao je prašinu i izazvao oštre kritike kad je odbio potpisati peticiju za oslobođenje sunarodnjaka, književnika i aktivista Liu Xiaoba, prenosi Reuters.

Peticiju su potpisala 134 dobitnika Nobelove nagrade, među kojima i Dalaj Lama. On se obratio predsjedniku Kineske komunističke partije i budućem predsjedniku Kine Xi Jinpingu apeliravši na oslobođenje Liu Xiaoba i njegove supruge.

Liu Xiaobo dobitnik je Nobelove nagrade za mir 2010. godine. Zbog njegova zalaganja za političke reforme i ukidanje jednostranačkog sustava u Kini, kineske vlasti uhitile su ga 23. lipnja 2009. na temelju sumnje da izaziva podrivanje državne vlasti te je osuđen na jedanaest godina zatvora.

Mo Yan, prvi Kinez koji će primiti Nobelovu nagradu u iznosu od 1,2 milijuna dolara, te pritom ima podršku kineskih vlasti, odbio je potpisati peticiju za oslobođenje sunarodnjaka.

Na konferenciji za novinare održanoj u Stockholmu gdje će mu prestižno priznanje biti uručeno na ceremoniji 12. prosinca bio je vidno uzrujan pitanjima o Liu Xiaobou.

'Uvijek sam bio nezavisan. Želim da tako i ostane. Kada me netko primorava da nešto učinim, ja to ne napravim', kazao je Mo Yan.

Kineski književnik dotaknuo se i teme cenzure te konstatirao da je ona ponekad neophodna i dobrodošla i usporedio ju sa strogim sigurnosnim procedurama kojima je bio izložen tijekom putovanja u Stockholm.