ĐURĐA KNEŽEVIĆ:

Ovakav feminizam nema što ponuditi mladim djevojkama

22.11.2012 u 15:46

Bionic
Reading

Na tribini Razotkrivanje gostovala je Đurđa Knežević koja je govorila o svom novom romanu 'Sladoled od vanilije' i esejističkoj knjizi 'Feminizam i kako ga steći'

'Sladoled od vanilije' opisuje nekoliko trenutaka u životu triju žena i jednoga muškarca, sasvim običnih ljudi, kojima se u vožnji podzemnom ne događa gotovo ništa. Na oko posve nebitne sitnice poput odbačenog papirića od bombona, vode ih u njihove prošlosti i propitivanja vlastitih života.

I u svom novom romanu Đurđa Knežević radnju smješta daleko od Hrvatske i duboko ispod površine zemlje.

'Zatvorila sam likove u podzemlje i pustila ih da se bave jedni drugima i sobom', objasnila je Knežević.

Među likovima se odvija intenzivan dijalog u kojem razmišljaju o onome drugome i sebi samima, a stalnim promjenama perspektiva pripovijedanja doznajemo o životima likova i višeslojno ih upoznajemo.

Knežević je govorila i o svojoj esejističkoj knjizi 'Feminizam i kako ga steći'.

'Feminizam je danas ni bolji ni gori od onoga što se događa u društvu', kazala je te dodala da je najveći problem raznih aktivističkih skupina, od mirotvoraca, do feministica, taj što nedostaje međusobni dijalog.

'Feminizam se mora izmaknuti iz vlastitog geta', nastavila je Knežević.

Na pitanje koliko danas možemo govoriti o feminizmu među novim generacijama, Knežević tvrdi: 'Ovakav feminizam nema više što za reći mladim ženama', te se pita tko bi danas od njih spaljivao grudnjake.

Više pogledajte u videoprilogu.