IN MEMORIAM

Umro je Ivan Kušan

20.11.2012 u 16:07

Bionic
Reading

Hrvatski pisac Ivan Kušan, autor slavnog serijala dječjih romana o Koku, ali i mnogih zanimljivih romana za odrasle, umro je danas u Zagrebu u 79. godini života

Ivan Kušan je rođen 1933. godine u Sarajevu, a diplomirao je na Likovnoj akademiji u Zagrebu, gradu u kojem je proveo svoj život te stvorio zavidan književni opus. Kušan je bio i urednik nekoliko časopisa, poput Telegrama i Mosta, kao i urednik hit-biblioteka za djecu, primjerice, one Modre laste.

Nema sumnje da je najpoznatiji po serijalu romana o dječaku Koku, čiji je prvi dio objavljen 1956. pod naslovom 'Uzbuna na Zelenom vrhu'. U njemu je Kušan prvi put čitateljima predstavio lik Koka Milića, nestašnog dječaka koji se nije plašio avantura, koje su potom opisane u još nekoliko romana. I 'Koko u Parizu' ili 'Koko i duhovi' postali su hitovi te nevjerojatno omiljeni među mladim čitateljima, kao i Kušanov roman 'Lažeš, Melita', prema kojemu je snimljena popularna serija. 'Koka i duhove' je, pak, piščev sin Daniel Kušan preveo na filmsko platno 2011. godine, a film je bio među najgledanijima te godine u Hrvatskoj.

Ivan Kušan je bio i profesor na Akademiji dramskih umjetnosti te prevoditelj s engleskog, ruskog i francuskog jezika. Autor je i više romana za odrasle, među kojima naročito vrijedi spomenuti 'Toranj' iz 1970. godine. Od 2002. Kušan je bio i redoviti član HAZU, Razreda za književnost.