VELIKI LEBOWSKI

Kako je The Dude postao Isus?

15.11.2012 u 11:25

Bionic
Reading

'Lebowski 101: Limber-minded Investigations into the Greatest Story Ever Blathered', zbirka eseja koju je objavio Abide University Press, donosi niz teorija koje istražuju i produbljuju fenomen lika The Dude

Dudeizam je filozofija i način života inspiriran fiktivnim likom Jeffreyjem 'The Dude' Lebowskim, kojeg je utjelovio Jeff Bridges u filmu 'Veliki Lebowski', braće Coen. Načela dudeizma promoviraju učenja taoizma, zen budizma, pomiješana s Epikurovim učenjima u suludu kombinaciju utjelovljenu u liku The Dudea. Osnivači nove 'škole' ozbiljno doživljavaju svoju misiju širenja principa dudeizma, iako većina svijeta njihova nastojanja promatra kao filozofsko religijsku parodiju.

Knjiga sadrži 30 eseja, koji pokrivaju velik broj tema te popratne crteže.

U eseju 'Takin’ It Easy for Us Sinners: The Dude and Jesus Christ' napravljena je paralela između lika kršćanskog Mesije i fiktivne lijenčine.

Uobičajeno je da se životni stil (zapravo nedostatak istog) The Dudea komparira s filozofijom zen budizma. Postoje brojni dokazi koji demonstriraju sličnost između istočnjačkog sistema u potrazi za nirvanom, ali dosad su, sudeći po autorima, izostale najočiglednije komparacije The Dudea i Isusa Krista, budući da lik utjelovljen u Jeffu Bridgesu u filmu izjavljuje kako prakticira njegov stil i način života.

The Dude koji figurira kao kristolika figura, posebno je značajan svima zainteresiranima za film 'Veliki Lebowski' i za filozofiju dudeizma, zbog snažnog američkog konteksta tog djela. Priča se odvija u Kaliforniji te se bavi bitnim momentima američke povijesti, od rata u Vijetnamu, preko hipijevske kulture, pa sve do sistematične korupcije konzervativnih oligarha. A tu je i naglasak na najviše američkom od svih sportova – kuglanju, prenose autori. Stoga se The Dude može promatrati kao moderna i simbolička verzija Isusa.

Amerika se naziva kršćanskom nacijom, a Amerikanci tvrde da se dive ljudima poput Isusa, Martina Luthera Kinga, Svetog Franje Asiškog, Majke Tereze, ali realnost je drugačija. Gospeli su radikalno pacifistički dokumenti u kojima Isus propovijeda ljubav, oprost neprijateljima, ljubaznost i gostoprimstvo strancima te empatiju sa siromašnima. U stvarnosti, američka vlada je ratna mašinerija koja pokazuje agresiju prema imigrantima dok lašti cipele bogatima, prije nego što njima lupe u lice neprivilegirane članove društva.

Veliki Lebowski je subverzivan film. S jedne strane je zabavan i komičan neo-noir, a s druge je ozbiljan pokušaj propitivanja američkih vrijednosti koje se uzimaju zdravo za gotovo: uglavnom tezu da bogatstvo samo po sebi nosi vrline te da su imućni uvijek vrijedni povjerenja i poštovanja. Netko poput Jeffreyja Lebowskog je gubitnik, marginalac, netko za koga standardno američko društvo nije briga. Samom svojom egzistencijom on dovodi u pitanje američke vrijednosti te ih prikazuje kao šuplje i intelektualno neodržive. Američki principi, koje povjesničar Morris Bermann zove 'njihovom pravom religijom', upravo su oni principi koje je Isus osuđivao prije dvije tisuće godina.

The Dude je uz puno manje propovijedanja i bez izvođenja čuda također osudio te principe i stoga dolazi kao alternativa postojećem poretku. Zastupa i jedan od najvažnijih i najzanemarenijih pravila koja je Isus naglašavao, onog o nenasilju, u zapovijedima: 'Okreni drugi obraz', 'Voli neprijatelja kao bližnjeg svoga', 'Tko se mača laća, od mača i pogiba.' The Dude se strogo pridržava nenasilnih opcija.

Tu su i banalnije komparacije. Isus je bio bivši stolar koji je uživao u dugim šetnjama i pecanju s učenicima te je imao kompleksan odnos sa ženom po imenu Mary. Lebowski je bivši fan Metallice koji uživa u dugim vožnjama, kugla s prijateljima i ima kompleksan odnos sa ženom po imenu Maude, kojoj pomaže da začne dijete.

Esej 'Takin’ It Easy for Us Sinners' predlaže niz brojnih usporedbi ikone pop kulture i ikone kršćanske kulture, a tekst u cijelosti možete pročitati ovdje