FRANCUSKA

Orhan Pamuk odlikovan Legijom časti

30.10.2012 u 13:03

Bionic
Reading

Turski pisac Orhan Pamuk, dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2006., odlikovan je Legijom časti, najvišim francuskim odličjem

'Usprkos svim službenim priznanjima, ostajete pisac avangarde, vječiti novator', istaknula je francuska ministrica kulture Aurelie Filippetti primajući pisca čije su knjige prodane u više od 11 milijuna primjeraka u svijetu.

'Sloboda vašeg stila savršeno odgovara ljudskoj slobodi (...) Vi koji nikada niste dvojili, čak ni po cijenu velike osamljenosti, da se dignete protiv zaborava i povijesne šutnje', dodala je.

Pamuk (60) je jedan od rijetkih turskih intelektualaca koji su 2005. javno priznali turski genocid nad Armencima. Više puta je sudbeno gonjen u domovini, a nakon preseljenja u Sjedinjene Države 2007. ekstremisti su mu prijetili smrću. Ondje i danas živi.

Turski je autor čija su djela najprodavanija u svijetu i prevedena su na više od 60 jezika. Godine 2006. bio je prvi turski pisac koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Mnogi njegovi romani već su postali klasici: 'Tiha kuća', 'Zovem se Crvena', 'Crna knjiga', 'Druge boje', 'Snijeg' za koji je 2005. dobio nagradu Medici za stranu književnost, 'Muzej nevinosti' i drugi.