IZDAVAČKI DIV

Spajaju se Penguin i Random House

30.10.2012 u 12:22

Bionic
Reading

Izdavačka kuća Pearson spojit će svoj ogranak Penguin Books s kućom Random House njemačke kompanije Bertelsmann, čime će se formirati najveći svjetski izdavač

U vrijeme kada mali izdavači doživljavaju financijske krize i bore se za opstanak, spas u spajanju potražile su velike izdavačke kuće Random House i Penguin Books.

Novoformirana izdavačka kuća zvat će se Penguin Random House te će postati najveća izdavačka kuća na svijetu. Spajanjem će se pod istim krovom okupiti neka od najznačajnijih književnih imena poput Kena Folletta, Terryja Pratchetta, ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade Mo Yana, kao i autorice bestselera '50 nijansi sive' E. L. James, prenosi Nytimes.com.

Bertelsmann će posjedovati 53 posto novoformirane firme, Pearson 47 posto, a obje strane su se obavezale da će u zajedničkoj tvrtki ostati najmanje tri godine.

Spajanje izdavačkih kuća Penguin i Random House prvi je slučaj takvog oblika suradnje među šest vodećih svjetskih izdavača.

Za preostala četiri iz takozvane 'velike šestorke' - Hachette, Harper Collins, Macmillan i Simon&Schuster - stvaranje izdavačkog giganta Penguin Random House mogao bi postati velik izazov.