'NAHRANI ME'

Nova zbirka priča Romana Simića Bodrožića

30.10.2012 u 12:09

Bionic
Reading

Promocija nove knjige priča Romana Simića Bodrožića 'Nahrani me' bit će 6. studenoga u zagrebačkom Megastoreu

Na sličan način kao i u nagrađenoj knjizi 'U što se zaljubljujemo', Roman Simić Bodrožić i ove priče povezuje jednim pitanjem, niti koja svoj početak i kraj nalazi u roditeljstvu.

Junaci ovih priča svijet mjere koracima djece, majki i očeva, svojim nesporazumima i ljubavima, svime što itekako dobro poznajemo. I kao obično kod Simića Bodrožića, sve je to stvar srca. Još jednom, centar je autorova interesa čovjek, ali ako je to u prethodnoj knjizi bilo zaljubljeno dvoje, sada ih je troje: jer svijet se mijenja kada u njega uđe dijete.

O knjizi govore poznati spisatelji Zoran Ferić i David Albahari

'U knjizi 'Nahrani me' Roman Simić Bodrožić pokazuje se kao vrstan chef koji dotjeranim rečenicama sljubljuje prošlost i sadašnjost, muškarce i žene, neobične razglednice i tužne lisice, uspomene koje tonu i vodu u čamcu umjesto oko njega. Sljubljuje zatim ljubomoru, prijateljstvo i mitske priče, udaljene otoke i vlastite tužne demone. Naprosto sve što uzmete s jelovnika ovdje je odlično. Čitajući ove priče, imao sam dojam da sam bolji čovjek nego što jesam', opisao je Zoran Ferić.

'I ova knjiga potvrđuje veliko pripovjedačko umijeće svoga autora. U pričama koje naizgled govore o malim događajima u često jednoličnim životima njihovih junaka, Roman Simić Bodrožić zapravo opisuje univerzalne sukobe između ljubavi i mržnje, nježnosti i nerazumijevanja, snova i jave, prikazujući ih u crno-bijelom svijetu rata i mira, odnosno sumorne prošlosti i neizvjesne budućnosti. Ovo su izvrsne priče koje čitatelja neće ostaviti ravnodušnim', tvrdi David Albahari.

Roman Simić Bodrožić rođen je 1972. u Zadru. Objavio je zbirku poezije 'U trenutku kao u divljini' (s V. Grgurićem i T. Zajecom, 1996), knjigu priča 'Mjesto na kojem ćemo provesti noć' (2000) i roman 'U što se zaljubljujemo' (2005).