SECIRANJE EROGURE

Smrt, seks i sakaćenja u novoj Grgićevoj knjizi

22.05.2009 u 11:55

Bionic
Reading

Da za uvid u posve uvrnuti svijet nije potrebno upasti kroz zečju rupu ili posjetiti bespuća Binderovog Bizzarro svijeta, pokazao je autor Velimir Grgić prilikom predstavljanja svoje nove knjige 'Harakiri, jaje, amputacije - Seks i smrt u japanskoj kulturi' koja donosi priču o spoju seksa, nasilja i apsurda u japanskoj tradiciji

Pred okupljenima u kinu Europa, autor Velimir Grgić je, uz Ognjena Strpića, predstavio svoje najnovije djelo nastalo, prema njegovim riječima, 'kako bi istjerao demona i završio s Japanom'. 'Harakiri, jaje, amputacije - Seks i smrt u japanskoj kulturi' zaokružuje Grgićevu trilogiju koju je započeo 2005. knjigom 'Jegulje,grah, bukkake - Vodič kroz japanske seks-fetiše' i nastavio 2006. s djelom 'Katane, lignja, bradavice – Vodič kroz japanski film'.

Slika ujedinjuje temelje erogure: seks,smrt i grotesku

U posljednjoj od tri knjige posvećene Japanu, Grgić razgoljuje i secira fenomen erogura odnosno erotske groteske, koja je bitno odredila današnju japansku popularnu kulturu. Naziv erogura nastao je spajanjem triju pojmova: erotike, groteske i nonsensa (apsurda), ujedno i osnovnim odrednicama tog umjetničko književnog pokreta.

Na tristotinjak stranica Grgić kreće od pojave ero guro fenomena u dvadesetim i tridesetim godinama prošloga stoljeća, nastavlja s dijelom posvećenom mangama i završava dijelom u kojemu se bavi kazalištem, modom i utjecajem ero gura nansensu sadržaja na svjetske trendove.

'Sadržaji koje mi shvaćamo pomalo shizofrenima Japancima su zabavni i smiješni', rekao je Grgić.

Ponajviše to dolazi do izražaja pogledamo li neka od najznačajnijih književnih, filmskih i kazališnih ostvarenja u kojima pronalazimo žene koje opće s hobotnicama i raznoraznim čudovištima, silovanja, amputiranja udova, pršteću krv, muškarce amputiranih ruku, napaljene patuljke te opću fascinaciju izmetom.

'Ono što su priče Edgara Allana Poea bile za zapadnjake u prvoj polovini 20. stoljeća, to je za Japance, primjerice, bila priča o ženi koja svakodnevno siluje muža te jednog dana shvati da joj to više nije dovoljno, te ga počne sakatiti', objasnio je Grgić.

'Dok će kod nas djevojčica odjevena u mini suknju alarmirati na pedofiliju, u Japanu predstavlja vrhunac estetike', rekao je, zaključivši da su zapadnjački pojmovi 'etike, morala i seksipila potpuno drukčiji'.

Kako bi pobliže predočio japansku ljubav prema groteski, autor je donio šešir u obliku gigantskog izmeta koji, kako kaže, 'ima važnu ulogu u seksu i predstavlja sreću', a kupio ga je u jednom japanskom supermarketu prilikom posjeta toj zemlji.

Grgićeva knjiga ne predstavlja inovaciju samo na domaćoj, već i na svjetskoj književnoj sceni te je, osim knjige 'Erotic Grotesque Nonsense - The Mass Culture of Japanese Modern Times' sociologinje Miriam Silverberg iz 2007, jedina analiza ero guro nansens sadržaja u japanskoj tradiciji. Osim zagrebačkoj, Grgić će djelo predstaviti i riječkoj publici 28. svibnja u knjižari Ribook.