Književnost ŠTO BI REKAO SALINGER?

Spisateljica oživjela lik Holdena Caulfielda

  • Autor: tportal.hr
  • 19.10.2012 15:15:06
  • 19.10.2012 11:54:22

Iako je 2009. J. D. Salinger pokrenuo sudski proces protiv švedskog pisca koji se 'poslužio' njegovim likom iz romana 'Lovac u žitu', autorica Mary O'Connell učinila je identičan transfer Holdena Caulfielda u svoj novi roman 'U žitu'

Holden Caulfield, najslavnija kreacija J. D. Salingera, progonit će ulice Manhattana još jednom u novom romanu autorice Mary O'Connell.

U njezinom romanu 'U žitu', Holden Caulfield napušta stranice 'Lovca u žitu', te se nađe u potrazi za svojim nestalim učiteljem književnosti koji je oduvijek veličao Salingerov roman kao knjigu otkrivenja i mapu za životna traganja.

O'Connell je već objavila zbirku kratkih priča 'Living With Saints', a njezin prvi roman 'The Sharp Time' izdan je prošle godine. U intervjuu je ispričala kako je čitanje Salingerovih romana ostavilo dubok utjecaj na nju u djetinjstvu:

'Kad sam imala 13 godina, pročitala sam 'Lovca u žitu' i to je bilo tako intenzivno iskustvo da sam nakon toga odlučila da se želim baviti pisanjem. Ako pisac i čitatelj rade zajedno na kreiranju svijeta iz romana, ja sam radila prekovremeno dok sam čitala taj roman: lutala sam zajedno s Holdenom Caulfieldom ulicama Manhattana i kačila se za svaku njegovu misao. Sve ove godine, taj roman je bio i ostao moja najdraža knjiga.'

Spisateljica nije prva autorica koja je uvela Caulfieldov lik u svoju fikciju. Godine 2009, švedski pisac Fredrik Colting napisao je roman '60 Years Later: Coming Through the Rye', u kojem Caulfield ima 76 godina i bježi iz staračkog doma kako bi posjetio New York. Salinger je opisao roman kao čisti plagijat i tužio autora. Knjiga je zabranjena u Americi, nakon što je sudac presudio u Salingerovu korist.

Salingerov agent, O'Connell i njezini izdavači, nisu zasad komentirali škakljivu situaciju koju je zakuhao 'problematičan' lik Holdena Caulfielda.

108644 ,62597 ,53415 ,27198
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još