ALMANAH SMRTI I NESTAJANJA

Nagrada 'Gjalski' pripala Nikoli Đuretiću

18.10.2012 u 14:59

Bionic
Reading

Književna nagrada 'Ksaver Šandor Gjalski' dodijeljena je Nikoli Đuretiću za knjigu 'Almanah smrti i nestajanja', objavljeno je na konferenciji za novinare održanoj u Dvorcu Gjalski u Zaboku

Knjigu i laureata predstavio je član prosudbenog povjerenstva za dodjelu nagrade Ivica Matičević

'Đuretićevim pripovijedanjem upravljaju dvije misli: misao o otporu i misao o priči. Aristotelovska pozicija koja brani autonomiju priče kao uporišne kreativne strukture za dohvaćanje temeljnih istina o životu i svijetu čini se posve očekivanom, naravnom za nekoga tko pripovijeda, piše i razmišlja u pričama', istaknuo je Matičević obrazlažući nagradu.

Knjiga 'Almanah smrti i nestajanja' zbirka je pripovijedaka, novela i crtica. Priče su, kako je rekao Đuretić, napisane za neka 'druga, mirnija i bolja vremena'. One su, dodao je, 'svojevrsna opomena protiv zaborava, jer zaborav svega onoga što se zbivalo u našim životima i životima svih onih prije nas samo je još jedan oblik smrti i nestajanja'.

Nagradu Gjalski dodjeljuju Društvo hrvatskih književnika i Grad Zabok, uz potporu Ministarstva kulture, Krapinsko–zagorske županije te Poreča i Crikvenice, prijateljskih gradova grada Zaboka.

Nagrada se sastoji od povelje, plakete s likom Ksavera Šandora Gjalskog i novčane nagrade.

Proglašenje pobjednika književne nagrade Gjalski uvod je u cjelotjednu kulturnu manifestaciju Dani K.Š. Gjalskog u sklopu koje će od 22. do 27. listopada biti održan niz kulturnih priredaba.

Dane otvara likovna izložba 'Donacija Matijaš – 123 umjetnička djela hrvatskih autora' u Velikoj galeriji u središtu Zaboka. Tijekom Dana K.Š. Gjalskoga bit će izvedena i kazališna predstava 'U zajedničkom stanu', a manifestacija završava u subotu svečanom dodjelom književne nagrade Gjalski u osnovnoj školi K.Š. Gjalskoga.