DESET DOBITNIKA

15.000 kuna autorima najboljih romana

15.10.2012 u 13:31

Bionic
Reading

Na stranicama Ministarstva kulture objavljeni su rezultati Javnog poziva za dodjelu stimulacija za najbolja ostvarenja na području romanesknog stvaralaštva za 2011. godinu. Autorima deset najboljih romana bit će dodijeljeno 15 tisuća kuna

Povjerenstvo za dodjelu stimulacija za najbolja ostvarenja na području romanesknog stvaralaštva za 2011, u sastavu Ljiljana Avirović, Slaven Jurić i Katarina Luketić, od ukupno 47 prijavljenih djela odabralo je deset djela. To su romani 'Sanjao sam slonove' Ivice Đikića, 'Ovdje neće biti čuda' Gorana Ferčeca, 'Kalendar Maja' Zorana Ferića, 'Formula za kaos' Franje Janeša , 'Kad jaganjci utihnu u Zdihovu' Roberta Međurečana, 'Mrtve ribe plivaju na leđima' Josipa Mlakića, 'Marin' Luke Paljetka, 'Bilo nam je tako lijepo' Sibile Petlevski, 'Đavoli od papira' Zorana Pilića i 'Kosa posvuda' Tee Tulić.

'Rukovodili smo se isključivo kriterijima književne vrijednosti, prosuđujući svaki roman zasebno s obzirom na njegove jezične, stilske, strukturne i dr. vrijednosti, autentičnost autorskoga glasa, umijeće pripovijedanja, kompleksnost i unutarnji integritet romanesknog svijeta te relevantnost u kontekstu suvremene domaće romaneskne produkcije. Elemente medijske prisutnosti autora/ice te nagrađivanosti i broja prodanih primjeraka romana nismo uzimali u obzir pri valorizaciji, s obzirom na to da oni više ukazuju na specifičnosti književnoga života i ne odražavaju nužno književnu vrijednost djela. Također, fokusirali smo se na određeni roman, a ne na ukupni autorski opus, razmatrajući jednako i djela početnika i ona iskusnih pisaca. Deset odabranih romana međusobno su različiti po jezičnim preferencijama, narativnim postupcima, semantičkom potencijalu, stupnju društvene angažiranosti, odnosu prema zbiljskome i sl., no svi se izdvajaju po visokoj razini književno-umjetničke vrijednosti unutar jednogodišnje romaneskne produkcije', stoji u obrazloženju stručnog Povjerenstva.

Svakome od autora bit će dodijeljen iznos od 15.000 kuna.