MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Stari i mladi u akciji 'Čitajmo zajedno'

12.10.2012 u 19:28

Bionic
Reading

Mjesec hrvatske knjige, kojim se promiče čitanje kao jedna od temeljnih društvenih vrijednosti, obilježit će se od 15. listopada do 15. studenog s dvije tisuće programa u oko 240 knjižnica i drugih ustanova diljem Hrvatske, a ove godine središnja tema posvećena je Europskoj godini aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti

Svjesni brojnih izazova koji danas odvraćaju od čitanja knjiga, nastojat ćemo povezivati sve one koji vole knjigu i koji rade na njezinoj promociji, rekla je Davorka Bastić, predsjednica Programskog i organizacijskog odbora manifestacije na današnjoj konferenciji za novinare.

Najavila je da će se središnja tema ostvariti kroz niz programa, primjerice kroz akciju 'Čitajmo zajedno' bake, djedovi, književnici, glumci, knjižničari, slučajni prolaznici čitat će na javnim mjestima, trgovima, u parkovima, knjižnicama, kafićima. Stariji će mladima pričati što su voljeli čitati kao djeca, kako su živjeli, čime su se igrali, a mladi će moći čitati starijima koji slabije vide ili donositi kući knjige iz knjižnice onima koji su nepokretni, dodala je.

Osim na ljepotu čitanja, Mjesec knjige upozorava na probleme s kojima se susreću knjižničari i izdavači, na nedostatak sredstava za nabavu knjižnične građe, PDV na knjigu i sve manji broj naslova, ustvrdila je Bastić. U Hrvatskoj se čita, ali ne dovoljno, a na svima je odgovornost da se to promijeni, istaknula je Bastić, komentirajući tvrdnje da se u nas ne čita.

Mjesec knjige sažima sve ono što knjižnice rade cijelu godinu, a da je akcija zaživjela pokazuje i da smo prije osamnaest godina krenuli sa sto knjižnica i petstotinjak programa, a sada praktički sudjeluju sve knjižnice u Hrvatskoj, rekla je Zdenka Sviben iz Knjižnica Grada Zagreba.

Manifestacija se otvara 15. listopada u Čakovcu, kada će se i objaviti rezultati natječaja Ministarstva kulture za najbolja ostvarenja romanesknog stvaralaštva za 2011.

Iz bogatog programa izdvaja se otvorenje proširene i novouređene prostore Gradske knjižnice u Malom Lošinju, na Dan hrvatskih knjižnica Hrvatsko knjižničarsko društvo proglasit će po prvi put Knjižnicu godine, u NSK će s pokušati srušiti Guinnessov rekord u izradi piramide od više od dvadeset tisuća knjiga, a u Samoboru će se održati znanstveni skup o Hilarionu Gašparotiju.

Uz radionice na kojima će, među ostalim, podučavati umirovljenike novim tehnologijama, učiti djecu kukičati, peći starinske kolače, izraditi kućice za ptice te organizirati međugeneracijsko pikulanje, priredit će se akcije besplatnih upisa blizanaca, prvašića, vrtićkih grupa, korisnika domova umirovljenika, oprost zakasnine, upis novih članova rođenih u mjesecu knjige.'

Kao i prethodnih godine, organiziran je on-line Nacionalni kviz za poticanje čitanja, ove godine pod naslovom 'Ove su knjige nagrađene, provjeri zašto!', na kojemu će se odgovarati na pitanja o trima književnim uspješnicama - 'One misle da smo male' Julijane Matanović i Anke Dorić, 'Zeleni pas' Nade Mihelčić i 'Imaš fejs?' Jasminke Tihi-Stepanić

Pobjednici kviza bit će proglašeni na Interliberu, koji će se održati od 13. do 18. studenog, a tamo će se i zatvoriti ovogodišnji Mjesec knjige.