Književnost SLIKE TIH VREMENA

Potresna svjedočanstva sudionika rata

Knjiga 'Slike tih vremena: Životne priče ratnih veterana i veteranki i članova njihovih porodica' koju je nedavno objavio Centar za nenasilnu akciju Sarajevo/Beograd donosi 14 usmenih povijesti ljudi koji su na razne načine sudjelovali ili bili uvučeni u rat na prostoru bivše Jugoslavije od 1991. do 1995. godine

U knjizi se mogu pronaći osobne priče sudionika i sudionica rata koje su javnosti uglavnom znane, ali je poseban naglasak stavljen i na iskustva članova njihovih obitelji, te na priče iz ženskog ugla, koje nemaju mnogo prostora u javnosti, s obzirom da se rat percipira kao 'muška stvar'.

'Na ovakav koncept odlučili/e smo se vođeni jakim utiskom da se rat u našim društvima najčešće doživljava kao 'muška stvar', o kojoj samo muškarci, ratnici, branitelji imaju što za reći. Perspektiva žena koje su preživjele ratove i kroz njih prošle na najrazličitije načine, po pravilu je ostajala po strani. Rad na ovoj knjizi potvrdio je naše postojeće uvjerenje da prikazivanje, bilo muške bilo ženske perspektive, nikada nije homogeno i jednoznačno. Kao što objavljeni intervjui pokazuju, iskustva i životne priče su različite i višeslojne', smatraju urednice knjige Helena Rill i Tamara Šmidling.

'Svjedočanstva koja donosimo najbolje oslikavaju posljedice rata te približavaju drugu stranu priče - osobnu, jer uglavnom imamo priliku čuti politiku.'

Knjiga 'Slike tih vremena: Životne priče ratnih veterana i veteranki i članova njihovih porodica' u cijelosti je dostupna u PDF formatu na stranici Centra za nenasilnu akciju.

216523 ,216005 ,214330 ,214949
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još