DIRANJE U 'ZABRANJENE TEME'

Orhanu Pamuku prijeti nova tužba

18.05.2009 u 10:14

Bionic
Reading

Turskom književniku Orhanu Pamuku prijete nove tužbe zbog komentara o ubijanju Armenaca i Kurda u Turskoj koja su se događala za vrijeme Prvog svjetskog rata

Turski visoki kazneni sud odbacio je presudu koja Nobelom nagrađenog književnika oslobađa optužbi te se tako otvorila mogućnost za novi slučaj, prenosi Reuters.

'Svjestan sam da bih ponovno mogao na sud, no zasad ništa nije sigurno', rekao je Pamuk te nastavio da nije 'nimalo prestrašen'.

Povod za tužbu je intervju koji je 2005. dao za jedan švicarski magazin i u kojem je izjavio da je u Turskoj 'ubijeno 30.000 Kurda i milijun Armenaca, a nitko se ne usuđuje o tome govoriti'.

Turska je zanijekala masovna ubojstva Armenaca u razdoblju od 1915. do 1923. rekavši da su obje strane zabilježile značajne gubitke. Civilnu tužbu podiglo je šest tužitelja, uglavnom članovi obitelji poginulih u borbama s kurdskim separatistima. Pamuk je kritizirao turski pravni sustav rekavši da je 'loše kada zakonodavne institucije određuju demokraciju' te da svojom dužnošću smatra slobodno govoriti o 'zabranjenim' temama.