'DOCTOR SLEEP'

Stephen King objavljuje nastavak 'Isijavanja'

20.09.2012 u 10:31

Bionic
Reading

Otkriveni su detalji romana 'Doctor Sleep', nastavka romana iz 1977. koji je doživio i filmsku adaptaciju u režiji Stanleyja Kubricka, isto kao i datum izdavanja

Čitatelji romana i obožavatelji filma 'Isijavanje' koji su čekali preko 30 godina da saznaju što se dogodilo s Dannyjem Torranceom, dječakom koji je preživio sablasne događaje u izoliranom hotelu, konačno se mogu riješiti neizvjesnosti.

Stephen King potvrdio je da će 24. rujna 2013. objaviti novi roman 'Doctor Sleep', 36 godina nakon što je roman 'Isijavanje' prvi put objavljen.

Kingov treći roman, koji je dobio filmsku adaptaciju u režiji Stanleyja Kubricka, donosi priču o obitelji Torrance, koja se preko zime preseli u izolirani hotel Overlook u planinama Kolorada, gdje otac obitelji Jack Torrance nastoji dovršiti svoj roman. Dok frustrirani spisatelj nastoji pronaći svoju muzu, umjesto nje nailazi na zlokobne odjeke prošlosti hotela te ga postepeno počinju opsjedati zli duhovi. Na kraju u bjesnilu ludila napada obitelj, ali Danny i njegova majka Wendy ipak uspijevaju pobjeći.

Niz godina i desetke Kingovih romana kasnije, 'Doctor Sleep' nastavlja priču u kojoj upoznajemo sredovječnog Dana Torrancea, 'čovjeka koji je plutao i tražio se cijelog života, očajan da se oslobodi od očeva nasljeđa depresije, alkoholizma i nasilja', opisano je u sinopsisu izdavačke kuće Hodder & Stoughton. King je prošle godine dao obožavateljima kratak uvid u sadržaj romana, na čitanju pred publikom u Americi.

Dan se skrasio u gradiću New Hampshire, gdje njegove parapsihološke moći 'isijavaju' u službi pružanja utjehe bolesnima i starima na samrti, a mještani ga poznaju pod nadimkom Doctor Sleep. Nakon desetljeća mira, Dan dolazi u kontakt s 12-godišnjakinjom Abrom Stone, čije je 'isijavanje' najjače kojem je ikad prisustvovao, te se upušta u borbu sa zastrašujućim plemenom polubesmrtnih bića, koja se hrane od isijavanja, dobivenog od djece s posebnim psihičkim moćima, ali manifestiranog tek u trenucima agonije dok ih polako muče do smrti. Bića se nazivaju The True Knot i izgledaju bezazleno: 'uglavnom su stariji, nose otrcanu, poliestersku odjeću i obitavaju u prikolicama'.

Izdavač je opisao novi roman kao 'epsku bitku između dobra i zla, uznemirujuću i veličanstvenu priču koja će oduševiti milijunske obožavatelje 'Isijavanja', ali istodobno zadovoljiti nove pridošlice teritorija Kingova literarnog kanona'.

'Isijavanje' je jedan od Kingovih romana koji ima najviše vjernih fanova i inspirirao je brojne pothvate, među ostalima i onaj u kojem je njujorški umjetnik Phil Buehler rekreirao 80 stranica različitih verzija 'knjige' koju je Jack Torrance pisao u ludilu, neprestano ponavljajući frazu 'all work and no play makes Jack a dull boy'