SALMAN RUSHDIE:

'Sotonski stihovi danas ne bi bili objavljeni'

18.09.2012 u 11:34

Bionic
Reading

Otkazivanje emitiranja kontroverznog dokumentarca 'Islam: The Untold Story' potaklo je spisatelja da izrazi svoje negodovanje 'današnjom atmosferom koja ne pogoduje slobodi govora'

Salman Rushdie misli da njegov roman 'Sotonski stihovi' iz 1988. danas ne bi bio objavljen zbog klime straha i nervoze.
Spisatelj kaže da su zabrana njegove knjige u mnogim zemljama i prijetnje smrću koje je doživio nakon objavljivanja stvorile efekt u kojem su brojni autori odustali od sličnih pokušaja.

'Izdavači moraju biti hrabriji', tvrdi Rushdie, koji smatra da je 'jedini mogući način života u slobodnom društvu sloboda govora i izražavanja vlastitog mišljenja'.

Mnogi muslimani smatraju 'Sotonske stihove' blasfemičnima, a knjiga je i dalje zabranjena u Indiji. Šezdesetpetogodišnji pisac živio je u egzilu i skrivao se pred islamskim fundamentalistima dugi niz godina. Pisci su danas i dalje podložni čestim napadima zbog provokativnih religijskih ideja, a najčešće su na metama u Turskoj, Egiptu, Alžiru i Iranu.

'Ako sagledate način na koji slobodu izražavanja napadaju religijski ekstremisti, postoji obrazac termina koji uvijek potiču reakcije mržnje: blasfemija, hereza, uvreda Boga, a to je zapravo srednjovjekovni vokabular. I dalje smo u teškoj društvenoj situaciji jer je anksioznost danas veća nego ikad', ističe Rushdie.

Također je napomenuo da je prošli tjedan engleski Channel 4 otkazao emitiranje njegovog dokumentarnog filma 'Islam: The Untold Story', zbog prijetnji.
'Još uvijek je dobro poznata činjenica da će dokumentarac koji tematizira Islam biti otkazan zbog razmišljanja o posljedicama i indikacijama prikazivanja', zaključio je.

Rushdie uskoro objavljuje svoje memoare nazvane 'Memoari Josepha Antona', po lažnom imenu koje je koristio dok se skrivao u sigurnim kućama, a koje je zapravo referenca na njegove omiljene autore Josepha Conrada i Antona Čehova