Književnost BIBLIOTEKA ONLINE

Aktivistički priručnik Dražena Šimleše

  • Autor: S.F.
  • 8.12.2008 14:47:19
  • 8.12.2008 15:00:00

Aktivistički priručnik 'Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć!' autora Dražena Šimleše novi je naslov u biblioteci Online, Društva za promicanje književnosti

Djelo 'Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć!' autora Dražena Šimleše podijeljeno je u dvije tematski i sadržajno vezane knjige, tako da su objavljene kao jedan naslov. Prvi dio pod naslovom 'Četvrti svjetski rat - globalni napad na život' iscrpno obrađuje temu globalizacije, globalnih institucija, ukratko 'napadača na život', kako ih naziva sam autor. Termin 'Četvrti svjetski rat' naziv je koji su prvi primijenili zapatisti, a ta definicija najbolje opisuje stanje u kojem se suvremeni svijet nalazi. U prvom dijelu knjige, autor iznosi cijeli niz relevantnih činjenica o radu globalnih institucija, političkim, ekonomskim, društvenim i kulturnim posljedicama njihovog djelovanja, čime izbjegava često prisutnu mistifikaciju kada se govori o 'velikim zlim moćnicima'.

Drugi dio knjige, pod naslovom 'Drugačiji svijet je moguć!', bavi se obranom života, a podnaslov 'Priče iz našeg dvorišta' najbolje opisuje pristup toj temi. Umjesto iznošenja teoretskih mogućnosti i alternativa postojećoj situaciji, autor govori o takozvanim 'običnim' ljudima, herojima svakodnevnog života te o konkretnim projektima koji pružaju otpor kapitalizmu, globalnim moćnicima i njihovoj politici. Dražen Šimleša rođen je 1976. u Bjelovaru. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao i magistrirao na Odsjeku za sociologiju. Do sada je objavio četiri knjige i nekoliko znanstvenih radova, među ostalim, djela: 'Zeleni alati za održivu revoluciju', 'Snaga utopije - anarhističke ideje i prakse u drugoj polovici 20. stoljeća', 'Kako potrošiti svijet - mala škola ratova za resurse' i druge.

Na mrežnim stranicama projekta 'Besplatne elektroničke knjige' (www.elektronickeknjige.com) dostupno je 88 naslova.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još