SPISATELJSKA ZVIJEZDA

Alan Bradley gostovao je u Zagrebu

14.09.2012 u 09:20

Bionic
Reading

Kanadski pisac krimića proslavljen serijalom o 11-godišnjoj djevojčici koja rješava zločine, koji je prava za ekranizaciju prodao redatelju Samu Mendesu, gostovao je 12. i 13. rujna u Zagrebu, gdje je jučer promovirao hrvatski prijevod svoje treće knjige iz tog serijala 'Dimljena haringa bez senfa'

'Suprotno tome što svi govore ili što je uobičajeno, ja nemam unaprijed smišljen plan pisanja, kod mene sve to dolazi posve neplanirano. Pisanje je za mene proces za koji nemam unaprijed smišljenu formulu', kazao je Alan Bradley govoreći o tome na koji način osmišljava radnju i razvija motivaciju svojih likova te njihove međusobne odnose. 'Ja pišem, a drugi to onda poslije analiziraju - o meni bi se moglo reći da učim uz rad', kazao je.

Hrvatska publika Bradleyja je upoznala već s prijevodom njegova prvog romana 'Slast na dnu pite' iz 2009. čija je radnja smještena na englesko selo u 50-im godinama prošloga stoljeća. Bio je to prvi u onome što će kasnije postati serijal od ukupno šest romana s glavnom junakinjom 11-godišnjom Flavijom de Luce, detektivkom-amaterkom koja biva uvučena u rješavanje ubojstava.

Odabir 11-godišnje djevojčice za glavni lik posve je slučajan, rekao je autor na predstavljanju. 'Stigla mi je iz svemira na srebrnom pladnju. Neočekivano se uvukla na stranice detektivskog romana koji sam bio počeo pisati i tvrdoglavo ostala tu, zahtijevajući da poslušam njezin glas', dodao je. A taj mu je glas kazao kako ona ne želi biti nikakav sporedan lik, već punokrvni lik s vlastitom cjelovitom pričom.

Dimljena haringa bez senfa

'Došla je tako, u kompletu sa sestrama, ocem, ladanjskom kućom, cijelom svojom obitelji i njezinom poviješću', kazao je. Ona je neustrašiva, oštroumna i znatiželjna, no njezina je najvažnija osobina, smatra, njezin mladenački entuzijazam. 'On poručuje da djeci treba dopustiti da se bave onime čime se žele baviti, da ih ne treba sputavati konvencijama. U tome su smislu moji romani možda pomalo subverzivni', dodao je.

Svoj debitantski roman napisao je u 69. godini a, uz brojne druge, 2007. je za njega dobio prestižnu nagradu Dagger udruženja pisca kriminalističkih romana, te prodao izdavačka prava u tri zemlje i to samo na temelju prvog poglavlja i kratkog sadržaja.

Uslijedili su 'Korov, vješala i krvnikova kukuljica' (2010.), 'Dimljena haringa bez senfa' u ožujku 2011., te u prosincu iste godine i četvrti roman, još nepreveden na hrvatski jezik, 'I Am Half-Sick of Shadows'. U planu je početkom 2013. izlazak pete knjige koju upravo piše 'Speaking From Among the Bones', te godinu dana kasnije 'The Dead In Their Vaulted Arches', koja će zatvoriti serijal.

Nakon što se dugo opirao ideji ekranizacije svojih romana, nedavno je ipak pristao prava na snimanje televizijskog serijala prodati redatelju Samu Mendesu jer je 'riječ o oskarovcu fantastičnih vjerodajnica'. 'Odmah sam pristao kad sam čuo o kome se radi', kazao je Bradley.

Jednako intuitivno prihvatio je i poziv da gostuje u Hrvatskoj. 'Iako nisam nikad bio veliki putnik i uzimam si za pravo odbiti velik broj poziva za gostovanja, poziv da dođem u Hrvatsku prihvatio sam odmah i nisam požalio, jer ovdje su me doista toplo primili i tu se osjećam kao među prijateljima', kazao je.

Kao i prethodne dvije knjige, 'Dimljena haringa bez senfa' na hrvatskom je jeziku izašla u prijevodu Davorke Ćurković u izdanju Naklade Ljevak