tportal.hr

Zagreb
+18
Osijek
+17
Pula
+18
Rijeka
+20
Zadar
+18
Split
+19
Dubrovnik
+16

SA(N)JAM KNJIGE

Počinju prijave za nagradu Kiklop

Nagrada Kiklop, utemeljena 2004. godine kao godišnja nagrada za revaloriziranje nakladničke struke i postavljanja stručnih kriterija u vrednovanju autorskog rada, bit će dodijeljena i ove godine na 18. Sa(n)jmu knjige u Istri, koji će biti održan od 30. studenog do 9. prosinca 2012. u Puli

Datum objave:
13.9.2012 15:56

Zadnja izmjena:
13.9.2012 19:59

U tijeku je potvrda članova biračkog tijela, a od 17. rujna do 1. listopada izdavači prijavljuju knjige i autore za koje će se glasovati na ovogodišnjem Kiklopu.

Kiklop se dodjeljuje u 13 kategorija: urednik/ica godine, prozno djelo godine, debitantska knjiga godine, pjesnička zbirka godine, knjiga eseja godine, publicistička knjiga godine, znanstvena knjiga godine, slikovnica godine, knjiga godine za djecu i mladež, knjiga inozemnog autora/ice godine, prijevod godine, leksikografsko djelo godine te nagrada za životno djelo.

Za 12 kategorija glasuje stručno biračko tijelo, a u 13. kategoriji, za životno djelo, glasuju članovi Upravnog odbora Kiklopa, u sastavu Bruno Kragić (predsjednik), Seid Serdarević (dopredsjednik) te članovi Upravnog odbora (Kruno Lokotar, Mišo Nejašmić, Miroslava Vučić, Zoran Simić i Tea Grujić).

Stručno biračko tijelo čine članovi Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog društva pisaca, Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, Hrvatskoga knjižničarskog društva, Društva hrvatskih književnih prevodilaca, Hrvatskog PEN centra, profesori hrvatskih visokih učilišta, direktori i urednici nakladničkih kuća u Republici Hrvatskoj, novinari u kulturi te književni kritičari.

Prvi krug glasovanja za nominacije održava se od 15. do 22. listopada, a drugi za dobitnike nagrade: od 29. listopada do 5. studenog ove godine.

Dosadašnji dobitnici Kiklopa za životno djelo su Aleksandar Flaker, Slavko Goldstein i Predrag Matvejević.

Objava nominacija nagrada Kiklop održat će se 26. listopada, u Zagrebu, a dodjela nagrada 9. prosinca, u sklopu festivala Sa(n)jam knjige u Istri, u prostoru galerije Sveta srca.

Sve informacije o nagradi Kiklop dostupne su na internetskim stranicama.

213967,213220,214275,214217

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Kultura Promo

tportal.hr

tportal

Vedrana Knežević

Književna kritika

  • Raskošna propast talijanske aristokracije

  • Čudesan podvig Stipe Božića

  • 'Jamerika' - raspršena verzija crtanog romana

  • Koja je uloga fotografa u ratnohuškačkoj propagandi?

  • Što znači stalno kroz život čitati jednu knjigu

  • Jergovićev obiteljski roman je književni događaj

  • Čega se sjećamo kada se sjećamo vlastite prošlosti

  • Jesen našeg vijeka

  • Od umješnosti do umjetnosti riječi

  • Vrtlarev roman koji nećete ispuštati iz ruku

Sve kritike

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr