POTRAGA ZA MUZOM

Kako se pisci nose s kreativnom blokadom

07.09.2012 u 12:24

Bionic
Reading

Pisci bestselera, među kojima su se našli i Jennifer Egan, Terry Pratchett i Warren Ellis, otkrivaju što misle o kreativnom zastoju u pisanju

Na straniciWarren Ellis' Notebook autor prenosi deset autorskih izjava o kreativnoj blokadi pri pisanju. Kompilaciju izjava skupila je blogerica Amanda Patterson, a svoje misli o neproduktivnom stanju otkrivaju pisci bestselera.

1. 'Kreativna blokada? Čuo sam za to. To je ono kad pisci ne mogu pisati, zar ne? Onda ta osoba više jednostavno nije pisac. Oprostite, ali posao zahtjeva ustajanje rano u j***** jutro i pisanje za život.' Warren Ellis, britanski stripaš i romanopisac ('Transmetropolitan', 'Hellblazer', 'Secret Avengers', 'Astonishing X-Men').

2. 'Naučila sam producirati, htjela to ili ne. Bilo bi najlakše reći: oh, imam kreativnu blokadu, moram čekati svoju muzu. Ne moram. Zavežite lancima muzu za stol i počnite raditi.' Barbara Kingsolver, američka novelistkinja i pjesnikinja, autorica romana 'Biblija otrovne masline'.

3. 'Svako pisanje je teško. Najbolje čemu se možete nadati jest dan kad ide malo lakše. Vodoinstalateri nemaju vodoinstalatersku blokadu, liječnici nemaju liječničku blokadu, zašto bi pisci bili jedino privilegirano zanimanje koje ima posebno ime za težinu rada i još očekuju simpatije i sućut za to?' Philip Pullman, britanski pisac proslavljen trilogijom 'Njegove tamne tvari'.

4. 'Obično kažem da ne postoji spisateljska blokada, problem je nedostatak ideja. Kad se zamrznem, bilo na kratkom odlomku romana ili u brainstormingu o cijeloj knjizi, to je obično zato što nastojim nasilno ugurati ideje u priču u kojima im nije mjesto.' Jeffery Deaver, američki pisac trilera, čiji je roman 'Skupljač kostiju' adaptiran u holivudski blockbuster s Denzelom Washintonom i Angelinom Jolie u glavnim ulogama.

Trailer filma 'Warren Ellis: Captured Ghosts'

5. 'Ne možete razmišljanjem izaći iz kreativne blokade, morate pisanjem izaći iz kreativne blokade.' John Rogers,američki scenarist, stripaš, komičar i producent, napisao je scenarij za SF film katastrofe 'Jezgra', brojne strip scenarije, a trenutačno piše 'Dungeons & Dragons' strip serijal.

6. 'Ne postoji kreativna blokada. Taj pojam su izmislili ljudi iz Kalifornije koji nisu znali pisati.' Terry Pratchett, najpoznatiji svjetski autor humorističnog fantasyja, proslavljen serijalom 'Discworld'.

7. 'Nisam imala problema s tim. Vjetojatno zato što moj proces uključuje jako loše pisanje. Moje prve zabilješke ispunjene su promašajima, pokušajima i klišejima. To je pisanje koje nema poseban odjek. Onda dođu dobri trenuci. Čini mi se da je kreativna blokada samo otpor prema lošem pisanju i čekanje da se pojavi bolje.' Jennifer Egan, američka spisateljica bestselera, autorica romana 'Vrijeme je opak igrač'.

8. 'Ne postoji blokada, samo nedostatak imaginacije.' Cyrese Covelli, američka autorica poznata po 'Witchlock' romanima, koji su opisani kao 'romanse s paranormalnim elementima'.

9. 'Kreativna blokada samo je izgovor ljudima koji ne pišu, za nepisanje.' Giando Sigurani, autor romana 'The Mad Scientist' i 'The Devil Still Has My Lawnmower & Other Tales of the Weird'.

10. 'Disciplina omogućava magiju. Biti pisac znači biti najbolji ubojica. Nemojte sjediti svaki dan i pisati kako biste dočekali muzu da se pojavi. Uđite u naviku pisanja svaki dan, tako da kad se muza pojavi, imate maksimalnu šansu uhvatiti je, udariti po glavi i iscijediti zadnju kap iz te kučke.' Lili St. Crow, poznata američka spisateljica urbanog i povijesnog fantasyja, steampunka i autorica romana 'Strange Angels'.