'NOVI PROJEKT'

Castro i Chavez zajedno pišu knjigu?

27.08.2012 u 11:06

Bionic
Reading

Premda je bivši kubanski predsjednik Fidel Castro narušena zdravlja, osvanula je vijest o njegovom novom projektu u kojem surađuje s bliskim prijateljem, venecuelanskim predsjednikom Hugom Chavezom

Bivši kubanski vođa Fidel Castro, koji se nije pojavljivao u javnosti zadnja dva mjeseca, radi na knjizi s venecuelanskim predsjednikom Hugom Chavezom, prenosi Reuters.

Tu vijest, kao i tvrdnju da je 86-godišnji političar dobrog zdravlja i izvan smrtne opasnosti, kako se nagađalo u medijima, prenio je bloger Yohandry Fontana, veliki podržavatelj Castrove politike, dodajući sarkastično kako je to loša vijest za brojne pripadnike društvenih mreža koji su širili glasine o Castrovoj bolesti, kao i za 'kreativne agente CIA-e'.

'Fidel Castro radi na knjizi koja će uskoro biti objavljena. Izvor koji je potvrdio tu informaciju, također navodi da lider revolucije iz dana u dan prati slučaj Juliana Assangea (osnivača WikiLeaksa), uz ostale nacionalne i međunarodne interese kojima je preokupiran', napisao je Fontana.

Castro se zadnji put oglasio u javnosti u lipnju, nizom kratkih kolumni ili 'refleksija', objavljenih u kubanskoj državnoj novini. Njegov zadnji službeni nastup bio je u ožujku tijekom posjeta vatikanskoj ambasadi u Havani, gdje je upoznao papu Benedikta XVI., za vrijeme njegova kratkog posjeta komunističkom otoku. Tada su prisutni izjavljivali da je posrtao pri hodu i zatražio asistenciju kako bi što brže obavio zakazani posjet.

Castro, koji je Kubom vladao 49 godina, nakon preuzimanja vlasti u revoluciji 1959., već od 2006. kronično je lošeg zdravlja te je bio podvrgnut nizu operacija zbog crijevne bolesti. Zbog narušenog zdravlja i starosti, predsjedništvo je 2008. prepustio svom bratu Raulu Castru. Povremeno su se pojavljivala medijska nagađanja o njegovoj smrti, koja bi opovrgnuo kratkim izbivanjima iz izolacije i vijestima o istraživanjima ili radu na 'novim projektima'.

Chavez, njegov dugogodišnji bliski prijatelj i zagovornik njegove politike, napisao je na Twitteru opasku o njegovom zdravlju u kolovozu, kad mu je čestitao rođendan.

'Impresioniran sam njegovom energijom i lucidnošću, on je oličenje snažne volje i duha revolucije. Živio Fidel!', podijelio je sa svijetom Chavez, ali tada nije ništa spominjao navodnu suradnju na zajedničkoj knjizi.