'BEZ TEBE SVE JE PRAŠINA'

Knjiga ljubavnih pisama otkriva romantičnu stranu Njemačke

27.08.2012 u 11:00

Bionic
Reading

Njemački publicisti Falko Hennig i Robert Weber sastavili su knjigu koja predstavlja pregled razvoja ljubavnih pisama u Njemačkoj u 20. stoljeću, od dugih i rukom pisanih pisama iz rovova Prvog svjetskog rata pa sve do svježih i sažetih ljubavnih e-mailova. Nakladnik knjige je Rowohlt, a u originalu njen naslov glasi 'Ohne Dich ist alles Staub' (Bez tebe sve je prašina)

Tražili su ih u državnim arhivima, u antikvarijatima, na raznim buvljacima i po ulicama, u kantama za smeće, u inboxima i privatnim, obiteljskim arhivima, ponekad spakirane u kutije cipela i smještene na najvišu policu ormara. Godinama su njemački publicisti Falko Henning i Robert Weber (potonji u međuvremenu i objavljeni romanopisac) tražili svugdje ljubavna pisma običnih ljudi koja šira javnost rijetko kada ima priliku čitati.

Za razliku od slavnih ljubavnih parova, čije prepiske znaju izaći ukoričene kao knjige, oni koje je pogodila Amorova strijela a nisu celebrityji nikakve vrste nisu se dosad trebali brinuti za privatnost svog ljubavnog života. Zato je knjiga 'Ohne Dich ist alles Staub' dvojca Henning-Weber tako razotkrivajuće, zanimljivo i nadasve emotivno štivo, jer pokazuje da je ljubav uvijek velika i neobična, bez obzira osjećaju li je filmske zvijezde ili tzv. obični ljudi.

Kako stoji u predgovoru knjige, ona je nastala iz radio-emisije koju su Falko Hennig i Robert Weber vodili, a u kojoj su imali običaj čitati pisma, poruke i oglase koji su se mogli naći na ulici. S vremenom su primijetili da se na taj način može doći i do raznih ljubavnih pisama i poruka pa je uslijedilo dvogodišnje kopanje po raznim arhivima koji su se pokazali bogati takvim sadržajem. Jer svatko je nekad u životu bio zaljubljen.

'Ohne Dich ist alles Staub' tako otkriva što su njemački vojnici pisali svojim djevojkama iz rovova Prvog svjetskog rata, ali i prati kako su se mijenjali ljubavni diskursi tijekom desetljeća. U knjigu su uvrštena pisma ispunjena standardnim klišejima i frazama, ali i vrlo originalni izrazi ljubavi, a svim je objavljenim pismima zajednički ljubavni naboj. Pisma su u knjizi poredana kronološki, a svako poglavlje ima karakterističan naslov, ujedno citat iz nekog pisma. Primjerice, dvadesete godine idu s naslovom 'Želim se umoriti zazivajući tvoje ime', dok osamdesete godine predstavlja rečenica iz ljubavnog pisma o slomljenom srcu: 'Ja sam na kraju, a ona vozi Mercedes!'