'WINTER JOURNAL'

Nova knjiga Paula Austera je 'grozna'?

21.08.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Nova memoarska knjiga Paula Austera objavljena je pod naslovom 'Winter Journal' u nakladi McClelland & Stewart. Ovoga puta kritičari nisu pretjerano oduševljeni Austerovom knjigom, koju je The Guardian opisao kao 'lutajuću i nekoherentnu kolekciju sjećanja, mišljenja i sitnica'

Kaže se da ljudi s godinama odlaze 'na kvasinu', odnosno da im 'nisu svi klikeri na broju'. U svakom slučaju, i narodne mudrosti i fraze starost samu po sebi ne smatraju pretjerano veličanstvenim periodom, a s time se slaže i poznati njujorški pisac Paul Auster. Njegova knjiga sjećanja 'Winter Journal' (u prijevodu: Zimski dnevnik) bavi se baš time kako se osjeća i podnosi starenje, te koliko u tom procesu propada ljudsko tijelo, ali i um.

Auster je u međuvremenu vitalan 65-godišnjak, pa je bilo neizbježno kako će ga i u onome što piše početi opsjedati starost i njene posljedice. No, ako je vjerovati nekolicini objavljenih kritika Austerove nove knjige, i sam je pisac postao žrtvom svoje starosti, napisavši knjigu koja je 'veliko razočaranje'.

To konstatira J. Robert Lennon u kritici koju je objavio londonski Guardian, a nakon koje se teško oteti dojmu da Auster već godinama, pa i desetljećima, nije tako temeljito razvaljen. 'Winter Journal' ostavlja 'osjećaj posthumnosti', riječ je o 'groznoj knjizi – samozadovoljnoj, loše zamišljenoj i uređenoj', koja čitatelja tjera da se zapita 'kako je ikada mogao s uživanjem čitati prethodne knjige' ovog pisca. Auster je pak opisan kao 'romanopisac, ponekad i dobar', ali u ovoj knjizi 'nema njegove stare magije'.

Naročito se Austeru zamjeraju egocentrična nabrajanja i liste, poput one od četiri stranice na kojima je pedantno naveo svoju omiljenu hranu iz djetinjstva! Ili dvije stranice nabrajanja svih ožiljaka koje ima na tijelu. 'Što nas dovodi do najmanje podnošljive osobine ove knjige, a to je Austerova potreba za nevino prezentiranom samohvalom koja graniči s teškom narcisoidnošću', piše The Guardian i zaključuje da Paul Auster ima 'epsku potrebu za literarnom automitologizacijom'.

The Washington Post je malo blaži prema 'Winter Journal', kojemu zamjera nezgrapno pripovijedanje u drugom licu te početak knjige koji je 'pretjerano namješten' i 'kaotičan'. Ono što iskupljuje knjigu je opis ljubavi koju Auster osjeća prema svojoj supruzi Siri Hutsvedt, također spisateljici, s kojom je 30 godina u sretnom braku. 'Ovo je ipak, na kraju priče, vrlo lijepa knjiga', zaključuje Washington Post.