KRALJICA KRIMIĆA

Agatha Christie dobiva prvi spomenik u Londonu

11.08.2012 u 10:08

Bionic
Reading

Britanska kraljica krimića Agatha Christie konačno će dobiti svoj prvi spomenik u Londonu posvećen njezinu golemu doprinosu londonskom kazališnom životu, piše britanski Guardian

Gradsko vijeće općine Westminster ovog je tjedna izdalo dozvolu za postavljanje spomenika, autora kipara Bena Twiston-Daviesa. Nalazit će se u samom srcu londonske kazališne četvrti Covent Garden, između ulica Great Newport i Cranbourn. Takva je lokacija odabrana zbog golema doprinosa koji je najprodavanija književnica svih vremena dala kazalištu - autorica 66 detektivskih romana i više od 15 zbirki kratkih priča, Christie je prva dramatičarka kojoj su na West Endu istodobno igrala čak tri djela, a njezina je 'Mišolovka' najdugovječnija predstava u povijesti kazališta.

Brončani spomenik visine 2,5 metra, napravljen po narudžbi producenta 'Miškolovke' Stephena Waley-Cohena i autoričina unuka Mathewa Pricharda, bit će u obliku goleme knjige u čijem će se otvorenom središtu nalaziti autoričino poprsje. Na koricama će se nalaziti motivi vezani uz njezin život i djelo, od njezinih junaka Miss Marple i Herculea Poirota, do Orient Expressa i ladanjske kuće.

'Spomenik je inspiriran činjenicom da je Christie, s prodane 4 milijarde knjiga, najprodavanija svjetska spisateljica, a na njegov su konačni oblik utjecale i objektivne okolnosti mjesta na kojemu će se nalaziti, odnosno, činjenice da je bilo važno da ne ometa prolaznike. Iz toga je proizašla ideja o knjizi', kazao je Twiston-Davies.

Kako su Christienoj golemoj popularnosti pridonijela i brojna izdanja na oko 50 različitih jezika svijeta, na spomeniku će se nalaziti i njezni brojni naslovi na različitim jezicima, kao i na Brailleovom pismu. 'Ideja je da spomenik s udaljenosti izgleda prilično jednostavno no, kada mu se približite, postaju vidljiviji detalji', kazao je Twiston-Davies, napominjući kako će to biti prvi spomenik koji će velika književnica dobiti u Londonu, a bit će otkriven 25. studenoga ove godine, povodom obilježavanja 60. obljetnice premijere 'Mišolovke'.

Jedan od najpoznatijih junaka Agathe Christie