ELEKTRONIČKO IZDAVAŠTVO

'Crowdfunding' kao novo rješenje za spas knjiga!

10.08.2012 u 11:39

Bionic
Reading

Nova specijalizirana knjižara smještena u Brooklynu pokrenula je akciju 'Save the Sci-Fi': izdavanje jednog kultnog SF romana mjesečno, koji bi se preko weba mogao nabaviti besplatno

Njujorška knjižara Singularity&Co pokrenula je kampanju za spas SF romana.

'Singularity&Co je grupa individualaca (Cici James, Jamil V. Moen Ash Kalb) povezana u zajedničkom projektu spašavanja pulpa, SF-a kojem prijeti da postane prošlost, kako bi živio i u budućnosti. Mi smo putujući arhivisti koji nastoje očuvati najveća djela imaginacije 20. stoljeća i prenijeti ih u 21. stoljeće', piše na njihovoj stranici.

Save the Sci-Fi' nije jedini projekt koji nastoji arhivirati nasljeđe SF pisaca. Slavni SF Gateway, britanski najstariji i najutjecajniji izdavač SF-a, donio je neke klasične tekstove žanra natrag u cirkulaciju putem besplatnog čitanja u formi elektroničkih knjiga. Elektroničke knjige, novi Kindle i Apple iBook također su osigurale mogućnost da tisuće autora koji su izašli iz opticaja u izdavaštvu ponovno nađu svoju publiku. Također su nanovo promišljeni argumenti oko autorskih prava, budući da pisci koji su odbili potpisati ugovore za objavljivanje u formi elektroničkih knjiga sada zavidno gledaju indie autore koji zarađuju 70 posto tantijemea od prodaje preko platforme Kindle.

Projektom 'Save the Sci-Fi' promijenjena je i paradigma objavljivanja: dok su prije glavne odluke donosili izdavači, distributeri i vlasnici knjižara, sada odlučivanje vode obožavatelji. Još nedavno jedini način da tim Singularity&Co ostvari uspjeh u takvom pothvatu bilo je visoko rizično ulaganje vlastitih sredstava ili ovisnost o glavnom investitoru. Investiranje u projekt preko obožavatelja (crowdfunding) omogućuje da autori ideje plasiraju bez posrednika. U projektima koji koriste crowdfunding, ideje koje su najkreativnije i najoriginalnije (ili barem napravljene uz puno strasti) obično isplivaju pred ostalima.

Akciju su podupirali vodeći mediji za SF i geek kulturu među kojima su bili iIO9 i Boing Boing. Ako, primjerice, kultni autor poput Neila Gaimana podrži i preporuči novog spisatelja, to može biti velika prevaga u odluci o uspjehu ili propasti projekta. Ali u konačnici, sve se svodi na mišljenje i akcije milijuna individualnih fanova. Autori koje oni odluče poslušati, podijeliti informacije o njima na društvenim mrežama i uvrstiti ih u crowdfunding na sve ostale načine, bit će oni čiji će djelo donijeti na svijet.

Nova paradigma iznikla iz popularnosti elektroničkih knjiga, društvenih mreža i crowdfundinga ima pozitivan efekt i na kvalitetu. Naime, izdavači će se radije prikloniti opreznim i predvidljivim tekstovima. Obožavatelji će se uvijek odlučiti za uzbuđenje: rad koji kreativnošću, inventivnošću i sadržajem odskače od prosjeka. 'Save the Sci-Fi' je projekt koji je obogatio fanove, ali i SF kulturu. Možemo tek zaključiti da bi ovaj model izdavaštva dobro došao i u ostalim žanrovima.