AUTOR 'ALKEMIČARA'

Paolo Coelho prozvao Joyceovog 'Uliksa' štetnom knjigom

07.08.2012 u 06:00

Bionic
Reading

Slavni brazilski pisac visokotiražnih, a niskokvalitetnih romana Paulo Coelho u novinskom intervjuu obrušio se na 'Uliksa' Jamesa Joycea, proglasivši ovaj roman 'štetnim'

Je li moguće da čovjek koji je napisao desetke romana, koji su se diljem svijeta prodali u više od sto milijuna primjeraka, zapravo baš i nema pojma o književnosti? Naravno, ako se taj čovjek zove Paulo Coelho, čiji je najpoznatiji roman 'Alkemičar' svojedobno i u Hrvatskoj bio veliki hit. Coelho je poznat po knjigama koje vonjaju na jeftinu duhovnost i recikliraju iste, uvijek iritantne, poruke o životu i sreći, pa ne čudi da nailaze na dobar prijem kod masa inače nenaviklih na čitanje. Istovremeno ih kritika, ma zapravo svatko s pola mozga, ne može podnijeti, što ovog brazilskog pisca nikad posebno nije smetalo jer se uvijek mogao utješiti zaradom koju njegovi bestseleri generiraju.

No, sada se Coelho, u intervjuu za brazilske novine Folha de S Paolo, odlučio upustiti u književno teoretiziranje, s namjerom da objasni čitateljstvu kakve to knjige trebaju biti (poput njegovih), a kakve nikako ne bi smjele biti (poput 'Uliksa' Jamesa Joycea!). 'Jedna od knjiga koja je izazvala najviše štete u povijesti je 'Uliks', u kojem nema ničega osim stila. U toj knjizi nema ništa i, ako maknete stil, 'Uliks' je glupost', izjavio je Coelho, koji je dodao i da je 'problem današnjih pisaca što pišu za druge pisce, a ne za publiku'. Sve to je, izgleda, krivnja Joyceova remek-djela, koje se smatra jednim od najvažnijih romana dvadesetog stoljeća.

Za sebe je Coelho imao samo riječi hvale, proglasivši se 'modernim piscem, bez obzira na to što kažu kritičari', i to jer, kako je rekao, može 'teške stvari učiniti jednostavnima' te tako 'komunicirati s cijelim svijetom'. Nažalost.