DRŽIĆOLOGIJA

Predstavljen Leksikon Marina Držića

12.05.2009 u 09:33

Bionic
Reading

Leksikon Marina Držića u izdanju Leksikografskog zavoda 'Miroslava Krleže', djelo s pribiližno 950 natuknica i oko stotinu tisuća redaka teksta o liku i djelu tog najznačajnijeg hrvatskog renesansnog dramatičara, njegovu dobu i njegovim suvremenicima predstavljen je u dubrovačkom kazalištu 'Marina Držića'

O tom značajnom projektu Leksikografskog zavoda govorili su glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda Vlaho Bogišić, jedan od urednika Slobodan Prosperov Novak, te gradonačelnica Dubrovnika Dubravka Šuica.

Predstavljanju su bili nazočni predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, te predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader.

'Knjiga svjedoči i o čovjeku koji nije bio shvaćen u svojem vremenu i koji je prvi put progovorio s te pozornice prije 70 godina, pa se može reći da je pisac 20. stoljeća', kazao je Slobodan Prosperov Novak.

Vlaho Bogišić kazao je kako su na leksikonu radili mnogi značajni i stručni ljudi, a posebno je izdvojio četvero urednika, Milovana Tatarina, Lea Rafolta, Mirjanu Mataju i Slobodana Prosperova Novaka. Također je najavio i skori početak rada na enciklopediji Dubrovnika.

U promotivnom materijalu Leksikona Marina Držića uz ostalo se ističe da je on književno-povijesna i književno-komparativna sinteza domaćih i inozemnih držićoloških istraživanja.