tportal.hr

Zagreb
+16
Osijek
+18
Pula
+19
Rijeka
+18
Zadar
+16
Split
+16
Dubrovnik
+21

NOVI TREND

Val erotske proze zbog uspjeha '50 nijansi sive'

Kako javlja Newsweek, velik uspjeh sado-mazo hita '50 nijansi sive' u izdavačkoj industriji gledaju kao signal za više erotike u knjigama, tako da bismo u nadolazećim godinama mogli mnogo čitati o fetišima, submisivnosti i sličnim manifestacijama seksualnosti, garniranim naravno uz obilnu količinu romantike

Datum objave:
27.7.2012 8:00

Zadnja izmjena:
27.7.2012 10:45

Kada se neka knjiga u roku od četiri mjeseca proda u 20 milijuna primjeraka, kao što je u SAD-u slučaj s erotskim hitom '50 nijansi sive' E. L. James, izdavačka industrija ne propušta priliku zaraditi na novom trendu. Cilj je, dakle, u što kraćem vremenu pronaći ljubiće sa snažnim seksualnim elementom, a ako on još sadrži nekakve lagane perverzije – onda se ima savršen proizvod.

Od uspjeha '50 nijansi sive' – koji inače opisuje odnos mlade žene i njenog starijeg BDSM-gospodara - profitirala je, primjerice, malo poznata spisateljica ljubića Sylvia Day, čiji je roman 'Bared To You' ubrzo našao nakladnika. Day je svoj roman o emotivno obogaljenim likovima koji vole grub seks isprva objavila na internetu, da bi uskoro tekst odlučio izdati Berkley Books, koji je knjigu zapakirao u stilu '50 nijansi sive'. Zasad se već prodala u sto tisuća primjeraka.

Još veći hit bi trebao postati roman 'Z-Rated' misterioznog autora (ili autorice?) erotske proze koji piše pod pseudonimom Zane, a čiji se najnoviji naslov reklamira tvrdnjom da kod njega nema sivila, nego je sve vatreno crveno. U utrku se uključio i Penguin reizdanjem erotske trilogije Anne Rice o 'Uspavanoj ljepotici' iz osamdesetih godina, koja je ponudila prilično drugačiju i vrlo seksualiziranu verziju slavne bajke. Na koricama novog izdanja čak piše da će se knjiga naročito svidjeti fanovima '50 nijansi sive'.

Povrh sve te erotične fikcije pojavljuju se i memoari posvećeni vlastitom seksualnom životu i praksi, poput 'The Diary of a Submissive' britanske novinarke Sophie Morgan, koja opisuje svoja iskustva u seksualnom podčinjavanju. Iako nitko ne govori o pretjerano velikoj literarnoj vrijednosti spomenutih djela, donekle je osvježavajuće što je poslije godine ispunjenih tinejdžerskim čarobnjacima i vampirima izdavaštvo odlučilo skrenuti u erotiku.

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Kultura Promo

tportal.hr

tportal

Vedrana Knežević

Književna kritika

  • Raskošna propast talijanske aristokracije

  • Čudesan podvig Stipe Božića

  • 'Jamerika' - raspršena verzija crtanog romana

  • Koja je uloga fotografa u ratnohuškačkoj propagandi?

  • Što znači stalno kroz život čitati jednu knjigu

  • Jergovićev obiteljski roman je književni događaj

  • Čega se sjećamo kada se sjećamo vlastite prošlosti

  • Jesen našeg vijeka

  • Od umješnosti do umjetnosti riječi

  • Vrtlarev roman koji nećete ispuštati iz ruku

Sve kritike

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr