HRVATSKI NOKTURNO

Festival Miroslav Krleža otvara se u Zagrebu

03.07.2012 u 15:11

Bionic
Reading

Programom 'Krleža Hrvatski nokturno', koji će scenskom riječju i glazbom podsjetiti na književno djelo Miroslava Krleže, večeras u Memorijalnom prostoru Miroslava i Bele Krleža na Krležinom Gvozdu počinje prvi festival posvećen tom istaknutome hrvatskom književniku

Autentični prostor njegove kuće bit će do 7. srpnja mjesto okupljanja glumaca, književnika, glazbenika, likovnih i filmskih umjetnika koji su se u svom stvaralaštvu susretali s Krležinim djelom i njim samim, kao svojim 'misaonim i duhovnim orijentirom'.

Pero Kvrgić, domaćin večerašnjeg programa, publiku će provesti kroz prostor Krležinog stana i evocirati sjećanje na prvi susret s Krležom i njegovim kazalištem, a potom ih dovesti na plato gdje će se održati scenski događaj u kojem sudjeluju Arsen Dedić, Goran Matović, Vesna Tominac, Goran Grgić, Mirela Videk, Edin Karamazov. Taj događaj zamišljen je kao višeslojni portret slavnog pisca i svojevrsni razgovor kroz fragmente njegovih djela.

Sutra će se pretpremijerno izvesti predstava 'Bobočka, drugih sto stranica Filipa Latinovića' u režiji Ivana Lea Leme, s Ecijom Ojdanić u glavnoj ulozi, a u četvrtak će u 'Razgovorima s Krležom' sudjelovati Rade Šerbedžija i Predrag Matvejević.

Festival se nastavlja u petak scenskim kolažom studenata Akademije dramske umjetnosti 'Djetinjstvo u Agramu ili Pir iluzija', prema zamisli Borisa Svrtana, a završava na Krležin rođendan, 7. srpnja, kada će Željko Vukmirica nastupiti s autorskim programom 'Jazz Krleža', nastalom prema motivima 'Balada Petrice Kerempuha'.

Uvod u taj program bit će nastup studenata Hrvatskih studija okupljenih u grupu 'Mokre Gljive' koja će 'Balade" izvesti kao petnaestominutni glazbeno-recitatorski performans, nastao u okviru izbornog kolegija" Miroslav Krleža: vječno žensko i ono političko".

Festival je uvod u 120. obljetnicu Krležina rođenja koja se obilježava iduće godine. Autor koncepta je Goran Matović koji festival organizira uz potporu, među ostalim, Grada Zagreba, Teatra poezije i Muzeja Grada Zagreba.