Književnost ŽIVI KLASIK KNJIŽEVNOSTI

Pynchon konačno u elektroničkom formatu

  • Autor: G. D.
  • 27.6.2012 8:33:41
  • 27.6.2012 7:00:00

Slavni američki pisac Thomas Pynchon je, nakon dugo opiranja, konačno postigao dogovor sa svojim nakladnikom Penguin Books da se u elektronskom formatu objavi cijeli njegov književni opus

Među piscima koji bježe od javnosti zasigurno nema konkurencije Thomasu Pynchonu, živućem klasiku literature, čija se zadnja dostupna fotografija stara nekoliko desetljeća. No Pynchon se ipak odlučio bar donekle prilagoditi 21. stoljeću te je nakon dugog odbijanja pristao da se njegovi romani konačno objave u elektronskom formatu.

Tako će se ubuduće svih osam Pynchonovih knjiga, koje uključuju i klasik književnog postmodernizma 'Gravity's Rainbow', biti dostupne u elektronskom formatu. Kako je objasnila urednica Ann Godoff iz Penguina, 'Pynchon želi svoje djela učiniti dostupnim novim generacijama čitatelja', od kojih neki više ne čitaju uopće knjige od papira, nego samo u elektronskom formatu. 'Ipak, to ne znači da će se promijeniti njegov odnos prema pojavljivanju u javnosti, zapravo sam sigurna da neće', odmah je Godoff obeshrabrila sve Pynchonove obožavatelje koji su se ponadali da bi pisac mogao, primjerice, početi pisati na Twitteru.

U svakom slučaju, sada se knjige 75-godišnjeg Pynchona mogu čitati i na elektronskim čitačima, što neće nikako umanjiti njihovu kompleksnost, koja ne ovisi o tome je li tekst na papiru ili na zaslonu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još