tportal.hr

Zagreb
+12
Osijek
+14
Pula
+13
Rijeka
+14
Zadar
+15
Split
+16
Dubrovnik
+15

INTERNATIONAL IMPAC DUBLIN AWARD

Britancu književna nagrada za roman o alkoholizmu

Sinoć je dodijeljena književna nagrada International Impac Dublin, koja se smatra novčano najunosnijom, s pratećim iznosom od 100 tisuća funti, a ove godine je sretni pobjednik britanski autor Jon McGregor za roman 'Even The Dogs'

Datum objave:
14.6.2012 12:59

Zadnja izmjena:
14.6.2012 14:35

U prvotnoj svjetskoj konkurenciji od čak 147 knjiga, ovogodišnju književnu nagradu je osvojio treći roman Britanca Jona McGregora. 'Even The Dogs' je potresna priča o posljednjih nekoliko dana života jednog kroničnog alkoholičara, smještena u vrijeme između Božića i Nove godine, koja je žiri oduševila 'majstorstvom narativne tehnike' i 'velikodušnom prozom' koja prikazuje život na margini društva.

Knjige za nagradu predlažu biblioteke diljem svijeta, a McGregora je nominirala jedna moskovska gradska knjižnica. U finalnoj konkurenciji su bili još i Pulitzerom nagrađen roman Jennifer Egan 'Vrijeme je opak igrač' (kod nas objavio Profil), te roman Aminattae Forne 'The Memory of Love', koji je dobio književnu nagradu Commonwealtha.

Jon McGregor je izjavio da je 'velika čast biti izabran u tako velikoj konkurenciji', dodavši da je i dalje iznenađen uspjehom romana 'Even The Dogs', jer opisuje i 'neugodne stvari poput korištenja cracka i heroina te života na ulici'.

International Impac Dublin Award prethodno su dobili autori poput Colma Toibina i Pera Pettersena.

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Kultura Promo

tportal.hr

tportal

Vedrana Knežević

Književna kritika

  • Raskošna propast talijanske aristokracije

  • Čudesan podvig Stipe Božića

  • 'Jamerika' - raspršena verzija crtanog romana

  • Koja je uloga fotografa u ratnohuškačkoj propagandi?

  • Što znači stalno kroz život čitati jednu knjigu

  • Jergovićev obiteljski roman je književni događaj

  • Čega se sjećamo kada se sjećamo vlastite prošlosti

  • Jesen našeg vijeka

  • Od umješnosti do umjetnosti riječi

  • Vrtlarev roman koji nećete ispuštati iz ruku

Sve kritike

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr