FESTIVAL KROKODIL

Književnim maratonom protiv dosade i letargije

11.06.2012 u 16:32

Bionic
Reading

Nakon što je prije četiri godine gostovao u Puli, festival Krokodil ponovno stiže u Hrvatsku te će se održati u Zagrebu 13. lipnja u Vip Clubu

Festival Krokodil čiji je naziv akronim punog imena književno regionalno okupljanje koje otklanja dosadu i letargiju, prvi put od svog osnivanja održat će se u dva grada – Beogradu i Zagrebu.

'Osim gostovanja u Zagrebu, posebnost ovogodišnjeg Krokodila, inače regionalnog festivala, su predstavljanja najistaknutijih europskih autora iz Španjolske, Njemačke, Austrije i Italije', potvrdio je Vladimir Arsenijević.

Na konferenciji za novinare održanoj u knjižnici Bogdan Ogrizović uz Arsenijevića govorili su Kruno Lokotar, Georg Christian Lack i Rade Dragojević.

Festival počinje 13. lipnja takozvanim književnim maratonom u zagrebačkom VIP Clubu gdje program počinje u 19 sati, a nastavit će se do noćnih sati.

U sklopu zagrebačkog programa svoja djela čitaju španjolski pisac Andres Barba, austrijski pisac Thomas Glavinic, gosti iz Njemačke Joerg Albrecht i Daniela Seel uz simultane prijevode, srpski književnik Sreten Ugričić, a domaće snage zastupa Zoran Ferić. Poseban gost večeri je crnogorski pisac, rođen u Sarajevu Andrej Nikolaidis.

Osim čitanja i predstavljanja pisaca, u sklopu maratona bit će održana i dva glazbena nastupa.

Nastupa Damir Avdić poznat i kao Graha, Diplomatz ili Bosanski psiho, koji će se kroz kombinaciju glazbe i performansa obračunati s kvaziljevicom.

U goste dolazi i talijanski bend Arbe Garbe inače zanimljiv ne samo zbog svojih nastupa, već i činjenice da mjesto kupljenih karata kao ulaznice za svoje koncerte primaju knjige. Sakupljene knjige planiraju donirati knjižnicama u Sarajevu, Beogradu i Zagrebu.

Festival će se nastaviti 14. i 15. lipnja u Beogradu (Amfiteatar ispred Muzeja istorije Jugoslavije).

Više informacija o programu dostupno je na internetskim stranicama.