NOVA PJESMA NOBELOVCA

Grass: Eurupa će bezdušno odumrijeti bez Grčke

27.05.2012 u 20:39

Bionic
Reading

Ni dva mjeseca nakon što je objavio kontroverznu pjesmu 'Ono što treba reći', kojom je uvrijedio gotovo cijeli židovski svijet i dobio zabranu ulaska u Izrael, njemački nobelovac Günter Grass objavio je novu pjesmu kojom se obračunava s Angelom Merkel i službenom njemačkom i europskom politikom prema Grčkoj

U pjesmi 'Europska sramota', objavljenoj u subotu u Süddeutsche Zeitungu, Grass je u 24 stiha kritizirao odnos Europe prema prezaduženoj Grčkoj. Grass u pjesmi podsjeća da je Grčka kolijevka europske civilizacije bez koje ne može biti ni prave Europe.
'Kaosu blizu, jer tržištu ne treba, daleko smo od zemlje što kolijevku nam dade', pjeva Grass koji je nedavno završio u bolnici zbog srčanih problema.

Grass, jedan od najutjecajnijih njemačkih ljevičara, uvijek je išao protiv dominantnih struja i svoj glas dizao u obranu onih koje svi napadaju. Kao umjetnika i čovjeka od pera i riječi teško ga pogađa drama koju proživljava narod koji je Europi dao najveće pisce i mislioce.


Njemački nobelovac ne skriva oduševljenje posljednjim rezultatima grčkih izbora iz kojih je progovorio bijes građana i protivljenje dosad neviđenim mjerama štednje po diktatu EU i MMF-a, koje se provode pod budnim okom europskih povjerenika i zemlju guraju u kaos, piše Večernji list.

Grassu je mio veliki uspjeh ljevičara koji se zalažu za ostanak u monetarnoj uniji, ali uz potpuno novu politiku koja neće samo stezati remen. 'Pijte konačno, pijte! Vrište pobornici povjerenika, no Sokrat čašu ljutito prepunu vrati'.

Svoju pjesmu Grass završava proročanstvom – ako Grčku izbace iz eurozone, bit će to i kraj Europe.'Odumrijet bezdušno ti ćeš bez zemlje čiji duh te, Europo, osmislio', zaključuje Günter Grass.