Književnost INTIMNI ZAPISI

Izlaze rani dnevnici Susan Sontag

  • Autor: S.F.
  • 22.4.2009 13:51:07
  • 18.11.2008 13:00:00

Intimni zapisi jedne od najpoznatijih američkih književnica i političkih aktivistica, Susan Sontag, u kojima kao tinejdžerica piše o svojoj biseksualnosti i ljubavnim odnosima, uskoro će biti objavljeni

Vrlo osobne zabilješke, koje je Susan Sontag počela pisati kao četrnaestogodišnjakinja, odlučio je objaviti njezin sin David Rieff. Rieff je izjavio da mu nije lako što tako intimni zapisi njegove majke izlaze u javnost, no smatra da nije imao izbora jer je ona svoje dnevnike odlučila prodati sveučilištu u Kaliforniji, pa bi ionako bili objavljeni. Jedini potomak slavne književnice majčine je mladenačke dnevnike uredio i pripremio za objavljivanje, ostavivši pritom sve ono što bi ona htjela da izađe u javnost.

Mlada Susan Sontag veći dio stranica svojih dnevnika posvetila je ljubavnim odnosima, prenosi Independent. Iako se za njezina života često spekuliralo o njezinoj biseksualnosti, u dnevnicima to prvi put službeno i potvrđuje. Susan već kao četrnaestogodišnjakinja piše da je privlače žene, a opisuje i svoj prvi ljubavni odnos s djevojkom, koji je doživjela dvije godine kasnije, u 16. godini. Osim o ljubavi, Sontag piše i o svojim književnim uzorima te se kao tinejdžerica divi radu Andréa Gidea i Rainera M.Rilkea.

Dnevnici će izaći u tri izdanja, počevši s prvim u siječnju 2009. godine nazvanim 'Rani dnevnici: 1947-1946'. Susan Sontag je umrla 28. prosinca 2004. godine u 71. godini života. Iza sebe je ostavila 17 knjiga prevedenih na 32 jezika, te se smatra jednom od najutjecajnijih intelektualki 20. stoljeća.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još