NAGRADNJAČA

Osvojite novu knjigu Olje Knežević

23.05.2012 u 12:27

Bionic
Reading

Predstavljanje nove knjige autorice Olje Knežević, 'Milena', održat će se na Prvom hrvatskom festivalu knjiga u četvrtak, 24. svibnja u 20 sati u knjižari Profil Mozaik Megastore, Bogovićeva 7. Uz autoricu o knjizi će govoriti Jagna Pogačnik i Roman Simić Bodrožić. A Profil i tportal.hr vam poklanjaju tri primjerka romana!

Što se događa kad se kamere ugase?

Kakav je pogled iz back-stagea na nenamještena lica državnih vođa, stranih lobista i preko noći izniklih tajkuna – svih vrlih provoditelja društvenih reformi, u Crnoj Gori ili ma kojoj od zemalja divlje tranzicije?

Svijet u koji će, kao Predsjednikova koordinatorica za društvene reforme, zaviriti bistra i ambiciozna djevojka Milena isprva se može učiniti komičnim, ali sve je prije negoli bezopasan i da bi u njemu preživio, treba znati zatvoriti oči.
A Milena to ne zna, ili ne želi znati.
I zato mora pobjeći.
No, može li se pobjeći dovoljno daleko?

Prostitucija, šverc i trgovina ljudima, raskalašene zabave i korumpirani političari, generacija odrasla na ritmovima ratne histerije i poratne depresije… Roman Olje Knežević čita se kao triler, ali ono što njezinu junakinju između 2001. i 2006. proganja od Podgorice do Londona, nažalost, ne događa se nekom drugome.

Željeli mi to ili ne, svijet koji nam pokazuje 'Milena' naš je svijet, vrijeme je naše vrijeme, a ona – gruba i ranjiva, prkosna i živa – njegov je gorki plod, junakinja našega doba.

Olja Knežević rođena je u nekadašnjem Titogradu. Srednju školu završila je u Kaliforniji, fakultet u Beogradu, a u Londonu je magistrirala kreativno pisanje. Radila je na Radio Brodu, u danskom Savjetu za izbjeglice, u marketinškoj agenciji, kao profesorica engleskog jezika i književnosti. Od 2001. godine s obitelji živi u Zagrebu i Londonu. Pripovijetke su joj uvrštene u nekoliko antologija na engleskom jeziku. U crnogorskom dnevnom listu Vijesti piše kolumnu 'Iz Londona, s ljubavlju (ili već gdje je)'. 'Milena & druge društvene reforme' njezin je prvi roman čije je prvo izdanje u Crnoj Gori rasprodano u prva dva tjedna nakon objavljivanja.

Knjigu su osvojili:

Ratko Mrđa
Tomislav Završki
Antonela Ćaleta

Nagrade šaljemo poštom na kućnu adresu.