ŽELJKO IVANKOVIĆ:

Kompliment mi je što me nazivaju bosanskim Rushdijem

21.05.2012 u 21:00

Bionic
Reading

Sarajevski književnik, književni kritičar, prevoditelj i novinar Željko Ivanković tijekom svibnja boravi u Rijeci gdje gostuje u rezidenciji Kamov. U razgovoru za Novi list govorio je o popularnosti knjiga danas, religiji te stjecanju nadimka 'bosanski Rushdie'

Prilikom gostovanja u riječkoj knjižari Ribook, sarajevski književnik, kritičar i novinar Željko Ivanković prisjetio se svog ratnog iskustva, konstatiravši da je rat još uvijek najvažnija tema bosanskohercegovačkih pisaca.

'Mmislim da je, kako reče Heraklit, 'rat otac svih stvari' i da je pisanje o ratu zapravo pisanje o svemu. Rat je jedna ekstremna situacija ljudskog društva. Kako je netko rekao, rat je povišena temperatura na društvenom organizmu. Kao što pod povišenom temperaturom cijeli ljudski organizam drukčije reagira, tako je i s društvenim organizmom', kazao je Ivanković u intervjuu za Novi list zaključivši kako je rat intrigantan iz razloga što omogućava da vidimo kako ljudi funkcioniraju u graničnim situacijama, kako se ponaša dobro i zlo, kako funkcionira ljubav i mržnja.

U vrijeme rata u Sarajevu knjige su se u tom gradu čitale više nego ikad, no prema riječima Ivankovića situacija je danas bitno promijenjena.

'Mi danas živimo u kulturi slike i elektronskih medija. Svi bulje u televizijske ekrane, gledaju filmove, serije i sapunice, a djeca gledaju u kompjutorske igrice i Facebook. Čak i obaveznu lektiru kopiraju s internetskih portala specijaliziranih za to. Nasuprot tome, rat je u Sarajevu donio sve mane – nije bilo vode, struje, plina... U tom slučaju čime možete ispuniti svoj dan? Čitanjem i knjigom', kazao je Ivanković.

Možda najintrigantnija tematika vezana uz Ivankovića njegov je sukob s vjernicima islamske vjeroispovijesti.

Zbog pisanja o islamu našao se na listi islamofoba te je nazvan 'neumornim mrziteljem islama'. No Ivanković za sebe kaže kako je bio i srbomrzac, i protivnik nove hrvatske demokracije, i komunist, i antikomunist i salonski ustaša te da je dobivao razne etikete koje nerijetko jedna drugu isključuju.

'Religije proučavam u mjeri u kojoj to mogu kao pisac, jer mi to nije struka. Istini za volju, ne mislim najbolje o svemu tome, jer religije su uz sve dobro donijele i mnogo zla', kazao je Ivanković dodavši da se islamom nije bavio zato što mu smeta što se događa u Afganistanu, već je promatrao kako se i u kojoj mjeri slične stvari mogu dogoditi u Bosni i Hercegovini.

'Mehanizam odnosa vlasti i mislećeg pojedinca uvijek je takav. Zato sam etiketiran kao islamofob i nazvan bosanskim Rushdiem, što je meni na neki način kompliment', zaključio je Ivanković.