NAUČNIK S ONU STRANU ZAKONA

Kradljivcu knjiga umjesto dvije, jedna godina zatvora

30.04.2009 u 13:22

Bionic
Reading

Iranskom naučniku Farhadu Hakimzadehu, koji je izrezivao i krao stranice neprocijenjivih knjiga iz 16. stoljeća iz zbirke Britanske knjižnice, sud je smanjio kaznu s dvije na jednu godinu zatvora

Iako je 61-godišnji Farhad Hakimzadeh priznao krivicu za četrnaest krivičnih djela krađe te je u siječnju osuđen na dvije godine zatvora, odlukom suda kazna mu je umanjena na 12 mjeseci.

Britanska knjižnica razočarana je odlukom suda, prenosi BBC.

Farhad Hakimzadeh je godinama izrezivao stranice, a potom ih lijepio u vlastite kopije knjiga. Zaposlenici opljačkane knjižnice vjeruju da je imao skalpel, a nakon što je pomno proučio gdje se nalaze sigurnosne kamere izrezivao je stranice knjiga u dobro skrivenom kutku. Knjige neprocijenjive vrijednosti datiraju iz 16. stoljeća i sve obrađuju tematiku europskih odnosa s Bliskim istokom. Kao naučnik, imao je olakšan pristup vrijednoj zbirci knjižnice.

'Kada je Hakimzadeh oštetio i ukrao stranice knjiga, iznevjerio je povjerenje koje smo mu ukazali pruživši mu mogućnost korištenja naše kolekcije', kazali su iz Britanske knjižnice.

Hakimzadeh je već odslužio 104 dana kazne te će odlukom suda biti pušten na slobodu nakon 78 dana.