Književnost NAGRADNJAČA

Poklanjamo vam knjigu 'Obamin sindrom'

  • Autor: tportal.hr
  • 14.5.2012 14:55:39
  • 11.5.2012 13:29:11

U nedjelju, 13. svibnja, u kinu Europa, u sklopu Subversive Film Festivala, održat će se promocija knjige 'Obamin sindrom' te razgovor s autorom Tariqom Alijem. Profil i tportal.hr tim povodom poklanjaju svojim čitateljima pet primjeraka knjige

Koliko se toga u svijetu i Americi promijenilo nakon Bushova odlaska s mjesta predsjednika SAD-a?

'Naša je zemlja podnosila poseban teret u pitanjima od globalne važnosti. Prolijevali smo američku krv u mnogim zemljama, na više kontinenata... Cilj za koji se borimo je pravedan, a naša odlučnost nepokolebljiva. Ići ćemo naprijed s uvjerenjem da pravo znači moć.' (Barack Obama, West Point, 1. prosinca 2009.)

U kratkom, ali vrlo provokativnom štivu pod indikativnim nazivom 'Obamin sindrom' kultni ljevičarski pisac i aktivist Tariq Ali analizira prvih 18 mjeseci vladavine novog američkog predsjednika Baracka Obame. Alijeva kritika i analiza obuhvaćaju sve segmente Obamine vladavine; njegovu unutarnju politiku, odnosno paket Obaminih financijskih mjera za spas posrnulog američkog gospodarstva, a koje su, tvrdi Ali, išle u korist velikih financijaša i bankara s Wall Streeta. Ništa bolje mišljenje Ali nema ni o sustavu zdravstvene zaštite za koji se zalaže Obama, kao ni o američkoj reformi obrazovanja koja se, prema Alijevu mišljenju, samo nastavlja na Bushovu.

Posebno je oštra Alijeva kritika Obamine vanjske politike i američkog 'rata protiv terorizma', što podrazumijeva američku okupaciju Iraka, neprestano udovoljavanje izraelskoj politici, slanje još većeg broja vojnih snaga u Afganistan, zračne udare na pakistanskom području i sl. Mnogi segmenti Obamine vanjske politike, uvjeren je Ali, poprimili su dramatičnije razmjere nego za Bushove vladavine… Izlažući Obamu nemilosrdnoj kritici, Tariq Ali tvrdi da se, unatoč predsjedničkoj retorici i najavi promjene, Obamina vladavina u Bijeloj kući gotovo nimalo ne razlikuje od one njegova prethodnika.

Knjigu su osvojili:

Hrvoje Magdalenić
Ivona Koledić
Maja Šimunić
Sandra Špiljar
Marta Lučić192764,192613,192570,192513
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još