KRITIKE KNJIŠKOG MOLJCA

B. Alajbegović: 'Nešto kao fleš'

30.04.2009 u 09:34

Bionic
Reading

U izdanju zagrebačkog Litterisa objavljena je nova knjiga književnog kritičara Božidara Alajbegovića, poznatog kao bloger Knjiški moljac

Nakon što je prije nepune dvije godine Hrvatsko filološko društvo iz Zagreba objavilo knjigu ‘Utočište od riječi’ u kojoj je sakupljeno 60-tak Alajbegovićevih kritika suvremene prijevodne proze, knjiga ‘Nešto kao fleš’ na 303 stranice donosi njegovih 70 kritika domaćih proznih knjiga nastalih u posljednjih sedam godina.

Budući da obrađuje djela objavljena između 2002. i 2009. godine, knjiga predstavlja svojevrstan književnokritički pregled stanja nove hrvatske prozne scene.

Sve su kritike prethodno bile objavljene u različitim hrvatskim medijima, tiskanim i elektronskim (časopisi Vijenac, Tema, Nova Istra, Svjetlo, Književna Rijeka, emisija 'Bibliovizor' Trećeg programa Hrvatskog radija, Knjigomat, internetski portali Lupiga.com i Kupus.net).

Ispod naslova knjige nalazi se citat iz Štulićeve pjesme 'Tko to tamo pjeva', a koji glasi: 'Raspolagati tuđom mukom nije mala zajebancija.' Božidar Alajbegović je taj citat odabrao zato što se na neki način odnosi i na književnu, odnosno bilo koju umjetničku kritiku, i sugerira odgovornost koju bi kritičar trebao osjećati prema onome što napiše o tuđem radu.

'Glas Božidara Alajbegovića predstavlja pravo osvježenje i, što je još važnije, najavljuje vrijeme kada više ničiji autoritet neće biti zacementiran desetljećima, jer u vremenu interneta i blogova (od kojih mnogi, nažalost, nisu ništa drugo doli pljuvačnica), nema nedodirljivih i izabranih', rekla o kritičarka Darija Žilić.