FESTIVAL PROČITANIH KNJIGA

BOOKtiga u znaku ženske književnosti

08.05.2012 u 13:51

Bionic
Reading

Od 11. do 13. svibnja, u Poreču održava se peta po redu Booktiga. Riječ je o jedinstvenom festivalu pročitanih knjiga, koji će ove godine biti posvećen ženskoj književnosti

Mani Gotovac, Sanja Pilić, Vesna Krmpotić i Branka Primorac kroz tri će festivalska dana otkriti publici svoj osebujni pogled na književno stvaralaštvo i zbilju što ih okružuje', najavila je ravnateljica porečke Gradske knjižnice Irides Zović.

Kako veli, festival je ove godine ženskog roda, pa će tako i Nagrada BOOKtiga otići u ruke izvrsnoj psihologinji i sveučilišnoj profesorici Mirjani Krizmanić, najčitanijoj domaćoj autorici među korisnicima Gradske knjižnice.

Festival pročitanih knjiga, koji proslavlja prvi mali jubilej, u četvrtak u 19,30 sati u Gradskom kazalištu svečano otvara predstava 'Stilske vježbe, u izvedbi Pere Kvrgića i Lele Margitić, a umjesto ulaznice, posjetitelji trebaju samo donirati jednu pročitanu knjigu, bilo iz svojih kućnih biblioteka ili iz prodajnog fonda BOOKtižina.

Naime, kao uvod u BOOKtigu, od ponedjeljka do četvrtka, ispred Gradske knjižnice na antičkom trgu Marafor organizira se i mali knjižni sajam BOOKtižin, tijekom kojeg se mogu darivati i kupovati pročitane knjige. Također, knjige će se moći prodavati, kupovati, razmjenjivati ili darivati i tijekom same BOOKtige, a sav prihod namijenjen je kupnji računalne opreme za buduću knjižničnu stanicu u Červar Portu.

Ovogodišnji program Booktige donosi i čitanje kratkih priča sa ženskim predznakom i glumački performans u čast Marije Jurić Zagorke, a na stvaralaštvo Ivane Brlić Mažuranić podsjetit će projekcijom autoričinih najpoznatijih priča. Na rasporedu su i kreativne radionice, književni performans te razni drugi sadržaji.

Zadnjeg festivalskog dana, sve neprodane knjige namijeniti će se za BookCrossing, čime se i Poreč putem Booktige pridružuje tom globalnom pokretu. Naime, knjige će se označavati posebnim naljepnicama i ostavljati na javnim mjestima kako bi same našle put do novih čitatelja.