Književnost 'METRO 2033.'

Razotkrivanje s Dmitryjem Glukhovskim

  • Autor: tportal.hr
  • 25.4.2012 15:50:31
  • 25.4.2012 15:21:17

Gost nove Frakturine tribine Razotkrivanje, koja se ovoga puta održava u sklopu SFeraKona, ruski je pisac Dmitry Glukhovsky, autor jednog od najboljih europskih znanstveno fantastičnih romana 'Metro 2033.'. Razotkrivanje će se održati na Fakultetu elektrotehnike i računarsta u petak, 27. travnja, s početkom u 20.45 sati

Dmitry Glukhovsky govorit će o romanu 'Metro 2033.' koji je nastao kao internetski eksperiment, no ubrzo je privukao čak dva milijuna ruskih čitatelja, a kad je izdan kao knjiga, samo u Rusiji prodan je u gotovo pola milijuna primjeraka.

U centru priče je mladić Artem koji je preživio nuklearnu kataklizmu i s nekoliko tisuća sugrađana živi duboko ispod površine zemlje, u razgranatoj mreži stanica i pruga moskovskog Metroa. Premda je život na njegovoj stanici prilično dobro organiziran, ljudi počinju nestajati, te se uspostavi kako im prijete opaki neprijatelji – mutanti crni.

Tražeći pomoć Artem putuje podzemljem te se probija i na površinu, u grad izobličen katastrofom.

Roman je preveden na trideset svjetskih jezika, a 2007. je dobio prestižnu europsku nagradu Eurocon za najbolji znanstvenofantastični roman.

Prema romanu 'Metro 2033.' nastala je istoimena popularna računalna igrica.

Dmitry Glukhovsky rođen je u Moskvi 1979. godine. Diplomirao je novinarstvo i međunarodne odnose na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu. Kao novinar radio je u Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Rusiji.

Napisao je i zbirke priča 'Noć' i 'Priče o životinjama' te dramu 'Infinita tristessa'. Godine 2007. objavljuje roman 'Sumrak', a 2009. 'Metro 2034', koji nije nastavak Metroa 2033., već paralelna priča s drugim protagonistima.

Razgovor s Dmitryjem Glukhovskim moderirat će Seid Serdarević.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još