tportal.hr

Zagreb
+11
Osijek
+10
Pula
+15
Rijeka
+16
Zadar
+13
Split
+15
Dubrovnik
+14

KNJIGA O JOSEPHU ANTONU

Kako je Rushdie živio u sjeni fetve

Sredinom rujna izaći će knjiga u kojoj će Rushdie opisati svoj život pod prijetnjom fetve koju je 14. veljače 1989. iranski ajatolah Homeini izdao pozivajući na Rushdiejevu smrt

Datum objave:
13.4.2012 10:03

Zadnja izmjena:
13.4.2012 10:11

Kako je živio Joseph Anton, kako je bilo gotovo cijelo desetljeće skrivati se okružen naoružanim policajcima, kako je izgledala njegova ljutnja, a kako sreća u tom teškom razdoblju, kakva se povezanost rodila između njega i njegovih čuvara, kako je funkcionirao njegov obiteljski život i, na kraju, kako je ponovno stekao svoju slobodu, bit će ispričano u knjizi nazvanoj po glavnom liku iza čijeg se pseudonima krije jedan od najvećih književnika Salman Rushdie.

Naime, sam Rushdie odabrao je ime Joseph Anton kada su ga, u želji da ga zaštite od smrti, njegovi čuvari pitali kako želi da ga oslovljavaju. Ime je kombinacija imena dvojice njegovih najdražih književnika, Josepha Conrada i Antona Čehova.

Sredinom rujna izaći će knjiga u kojoj će Rushdie opisati svoj život pod prijetnjom fetve koju je 14. veljače 1989. iranski ajatolah Homeini izdao pozivajući na Rushdiejevu smrt nakon izdavanja knjige 'Sotonski stihovi' koju mnogi smatraju bogohulnom. Homeini je tada Rushdieja opisao kao osobu koja je 'protiv islama, Proroka i Kurana'.

Njegovi izdavači knjigu su opisali, javlja Guardian, iznimno otvorenom i iskrenom, uvjerljivom, provokativnom, dirljivom i od životne važnosti jer je ono što se dogodilo Rushdieju samo prvi čin u drami koja se još uvijek svakodnevno odvija negdje u svijetu.

149587,100588,111588,187100

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Kultura Promo

tportal.hr

tportal

Vedrana Knežević

Književna kritika

  • Raskošna propast talijanske aristokracije

  • Čudesan podvig Stipe Božića

  • 'Jamerika' - raspršena verzija crtanog romana

  • Koja je uloga fotografa u ratnohuškačkoj propagandi?

  • Što znači stalno kroz život čitati jednu knjigu

  • Jergovićev obiteljski roman je književni događaj

  • Čega se sjećamo kada se sjećamo vlastite prošlosti

  • Jesen našeg vijeka

  • Od umješnosti do umjetnosti riječi

  • Vrtlarev roman koji nećete ispuštati iz ruku

Sve kritike

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr