tportal.hr

Zagreb
+13
Osijek
+12
Pula
+9
Rijeka
+16
Zadar
+8
Split
+13
Dubrovnik
+10

UDRUGA NAKLADNIKA

Knjižni blok traži radnu skupinu za opstanak knjige

Udruga Knjižni blok obratila se javnosti i nadležnim institucijama apelom u kojem upozoravaju na, kako kažu, duboku krizu knjige u Hrvatskoj. Traže da se najkasnije do kraja ovog mjeseca oformi radna skupina koja bi trebala 'iznaći financijske i druge modele za dugoročni opstanak knjige'

Datum objave:
12.4.2012 16:47

Zadnja izmjena:
12.4.2012 19:02

Udruga Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, koju je pokrenulo nekoliko manjih nakladnika, upozorava na alarmantnu situaciju u kojoj se nalaze svi sudionici 'u lancu knjige - od autora, prevoditelja, nakladnika, knjižara do knjižnica'. Oni su, smatra Knjižni blok, 'dovedeni u nemoguću situaciju i pitanje je da li je dugoročno u ovakvim uvjetima uopće moguća proizvodnja knjiga. U cilju zaštite branše i svih dionika u tzv. lancu knjige smatramo da je potrebno HITNO dogovoriti niz mjera da se zaštiti veliki broj radnih mjesta, jer oko 13.000 ljudi izravno ili neizravno živi od knjige, a riječ je i o jednoj od najvažnijih kulturnih industrija'.

Knjižni blok ističe da je prodaja knjiga opasno pala, ali i da se smanjuju sredstva za knjige, od Ministarstva kulture pa do lokalnih nivoa financiranja: 'Dovoljno je istaknuti da je Grad Zagreb smanjio sredstva za kupnju novih knjiga gradskim knjižnicama za dva i pol milijuna kuna, Ministarstvo kulture je u odnosu na prethodnu godinu sredstva za književne časopise smanjilo za 10 posto, potporu izdavanju knjiga za 12 posto (ukupno 1,5 milijun kuna), a smanjeni su iznosi potpora i za sve ostale programe. Unatoč najavljenom povećanju budžeta MZOS-a za znanstvenu knjigu i ta potpora je daleko manja od one iz primjerice 2007. ili 2008. i trebala bi se barem povećati na nivo iz tih godina, a potom osigurati njezin daljnji rast, jer će u suprotnom doći do potpunoga kolapsa u produkciji znanstvene i stručne knjige, pada u kvaliteti i kvantiteti.'

Ističu u priopćenju koje je potpisao predsjednik udruge Nenad Bartolčić da se knjiga ne smije prepustiti 'uvjetima slobodnog tržišta i za sada neuspjelim rješavanjem odnosa između nakladnika i knjižara ili nakladnika i autora, jer brojni primjeri pokazuju kako se ti odnosi reguliraju s pozicija moći, a ne jednakopravnih uvjeta. U ova dva desetljeća pokazalo se da sam ceh od autorskih organizacija do knjižara i nakladnika nije uspio ni kratkoročno ni dugoročno riješiti svoje probleme.'

Zato pozivaju na zajedničke napore knjižarskog i izdavačkog ceha te 'predstavnika Ministarstva kulture RH, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH, Ministarstva gospodarstva RH te Vlade RH koja će donijeti smjernice i predložiti učinkovita rješenja za zaštitu knjige i pisane riječi'. Stoga je potrebno 'najkasnije do kraja travnja 2012. oformiti radnu skupinu s predstavnicima ceha i navedenih ministarstava koja treba iznaći financijske i druge modele za dugoročni opstanak knjige i svih dionika u lancu knjige, od autora, nakladnika, knjižara i knjižnica, i ujedno osmisliti i nacionalnu strategiju poticanja čitanja i kupovine knjiga'.

Knjižni blok su osnovali izdavači Fraktura, Antibarbarus, Planetopija, Novi Liber, OceanMore i književni portal Moderna vremena, no u ovom apelu ih podržavaju i brojni drugi izdavači, poput Durieuxa, Naklade Ljevak, Šarenog dućana i još dvadesetak ostalih. Lista supotpisnika se, ističe Knjižni blok, i dalje nadopunjava.

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Kultura Promo

tportal.hr

tportal

Vedrana Knežević

Književna kritika

  • Raskošna propast talijanske aristokracije

  • Čudesan podvig Stipe Božića

  • 'Jamerika' - raspršena verzija crtanog romana

  • Koja je uloga fotografa u ratnohuškačkoj propagandi?

  • Što znači stalno kroz život čitati jednu knjigu

  • Jergovićev obiteljski roman je književni događaj

  • Čega se sjećamo kada se sjećamo vlastite prošlosti

  • Jesen našeg vijeka

  • Od umješnosti do umjetnosti riječi

  • Vrtlarev roman koji nećete ispuštati iz ruku

Sve kritike

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr