REZULTATI U LIPNJU

Pula kandidat za UNESCO-ov Grad knjige

11.04.2012 u 16:48

Bionic
Reading

Grad Pula kandidirat će se za UNESCO-ov Grad knjige 2014. Kandidature se zaprimaju do 26. travnja, a odluka će biti poznata već u lipnju

Kako je najavila ministrica kulture Andrea Zlatar Violić prilikom današnjeg posjeta Puli, projekt ima nacionalnu i regionalnu podršku, a realizirat će se bez obzira na rezultat natječaja.

Naime, u sklopu projekta planira se otvorenje prve literarne kuće u Istri i Hrvatskoj, čime se otvaraju nove mogućnosti za uspješniju komunikaciju između pisaca, izdavača i prevoditelja, za što je potencijalna lokacija prostor pulske Sveučilišne knjižnice.

U sklopu projekta Pula će imati bibliobrod, odnosno brodski kontejner koji će dovoziti knjige iz gradova koji su već bili gradovi knjige, bicikle za razvoženje knjiga te razne druge aktivnosti kojima se popularizira knjiga i čitanje, poput noćnih termina u knjižnicama.

'Sigurni smo da je Pula dugogodišnjim radom na Sajmu knjige, a naročito zalaganjem Magdalene Vodopije i suradnika, najbolje moguće rješenje za realizaciju ovog plana’, kazala je ministrica Zlatar Violić.

Napomenula je kako je jedan od uvjeta kandidature i socijalni efekt na društvo, a to je povezivanje pulskog Sajma knjige s ostalim sajmovima, promicanje kulture čitanja među svim generacijama te namjena posebnog prostora za 'obitavanje knjige i pisaca'.

Odgovarajući na novinarsko pitanje koji je najjači adut Pule, kojoj je za prestižnu titulu UNESCO-ov Grad knjige konkurent i Oxford, ministrica je odgovorila da je to zasigurno regionalna povezanost. Naime, u projekt će biti umreženi i svi gradići u Istri koji imaju neku vrstu kulturnih djelatnosti, od očuvanja arheološke baštine do filmskih događanja.