HANS CHRISTIAN ANDERSEN

Isabel Allende dobitnica danske nagrade za književnost

29.03.2012 u 09:44

Bionic
Reading

Čileansko-američka književnica Isabel Allende dobitnica je prestižne danske međunarodne nagrade za književnost Hans Christian Andersen zbog, kako se navodi u obrazloženju, 'iznimnih pripovjedačkih kvaliteta i sposobnosti očaravanja publike'

Nagrada Hans Christian Andersen za književnost (Hans Christian Andersen Literature Award) dodjeljuje se u spomen na slavnog danskog pisca književnicima čije se stvaralaštvo odlikuje žanrovskim sličnostima i spisateljsko-umjetničkim kvalitetama tipičnim za Andersenova djela.

Allende, čija djela često sadrže elemente magičnog realizma, autorica je 19 romana na španjolskom prevedenih na 35 jezika svijeta i prodanih u 57 milijuna primjeraka, najpoznatiji od kojih su joj 'Kuća duhova' (1982.) i 'Grad zvijeri' (2002.).

Nagrada, koja se sastoji od brončane skulpture 'Ružno pače' danskog kipara Stinea Ringa Hansena i 500 tisuća danskih kruna (67 tisuća eura), bit će joj uručena 30. rujna u Odenseu, rodnom mjestu autora poznatih dječjih bajki kao što su 'Snježna kraljica', 'Ružno pače', 'Mala sirena', 'Djevojčica sa žigicama' i druge.

Allende je treća dobitnica te nagrade, nakon brazilskog pisca Paula Coelha 2007., te britanske spisateljice J.K. Rawling 2010., koja je tim povodom dobila plaketu sa svojim imenom u Dvorani slavnih muzeja Hans Christian Andersen u Odenseu.

Rođena u Peruu 1942. od čileanskih roditelja, Allende trenutno živi u Kaliforniji i ubraja se među najčitanije pisce u Latinskoj Americi, SAD-u i Europi. Godine 2010. Čile joj je dodijelio Nacionalnu nagradu za književnost.