Književnost BOOKCROSSING

Pokret za oslobađanje zarobljenih knjiga

  • Autor: tportal.hr
  • 23.4.2009 15:01:27
  • 23.4.2009 14:14:46

Knjige moraju biti slobodne, a ne zarobljene na policama. To je načelo bookcrossinga, čiji pristaše diljem svijeta ostavljaju knjige koje prolaznici mogu ponijeti, pročitati - a onda negdje ostaviti za novog čitatelja.

'Za oslobađanje su mi potrebni plastična vrećica za slučaj kiše i naljepnica. To je praktično jer onda ljudi na prvi pogled vide o čemu se radi, da ne misle kako je knjiga zaboravljena, nego da vide da je namjerno ostavljena', objašnjava Barbara Müller koja je u krugovima boockcrossera poznata pod nadimkom 'Sintra', prenosi priču Deutsche Welle.

Ona drži u ruci knjigu 'Francuska oporuka' Andreija Makine na koju je nalijepila poruku: 'Uzmi me, čitaj i ponovo pusti na slobodu!'. To je glavno načelo bookcrossinga. O svojim osobnim motivima za uključivanje u ovu akciju Barbara Müller kaže kako ju zanimaju reakcije ljudi, ali da je cilj u stvari zainteresirati što više njih za čitanje.

Barbara je stara 31 godinu i u Bonnu studira književnost. Prije pet godina je pronašla jednu 'oslobođenu' knjigu i potom se i sama uključila u tu akciju. Ovaj je pokret nastao u Sjedinjenim Američkim Državama kada je 2001. godine pokrenuta internetska stranica bookcrossing.com. Na početku se u akciju uključilo nešto više od 90 ljudi, a danas je širom svijeta aktivno 760.000 bookcrossera. Samo u Njemačkoj ih je 50.000.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još