Književnost AUTORITET ZA PESSOU

Umro talijanski književnik Antonio Tabucchi

U Lisabonu je u 69. godini života u nedjelju umro talijanski književnik Antonio Tabucchi poznat i kao jedan od najvećih poznavatelja djela Fernanda Pessoe.

Tabucchi, rođen 24. rujna 1943. u Pisi, smatra se jednim od najvažnijih suvremenih talijanskih pisaca a njegova su djela prevedena na četrdeset jezika.

Za knjigu 'Indijski nokturno' iz 1984. godine osvojio je prestižnu francusku književni nagradu 'Medicis etranger' a za roman 'Pereira tvrdi' iz 1994. talijansku knjiiževnu nagradu Campiello.

Kao prevoditelj je sa suprugom Mariom Jose de Lancastre na talijanski preveo većinu djela portugalskog književnika Fernanda Pessoe čiji je rad iznimno cijenio i poznavao.

Tabucchi je umro nakon duge bolesti, priopćio je njegov francuski izdavač.

Od njegovih knjiga na hrvatski je prevedeno nekoliko, Neostvareni dijalozi, Durieux, 1996.; Indijski nokturno, Ceres, 2001.;Igra obrtanja: priče, Meandar, 2005.; Tristano umire: jedan život, OceanMore, 2007.; 'Rekvijem: jedno priviđenje', te esej 'Glas, jezici (skitnja oko jednog romana)' (i Posljednja tri dana u životu Fernanda Pessoe u istoj knjizi), SysPrint, 2009.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još