CENTAR KNJIGE

Zagreb dobio knjižaru na dvije i pol tisuće kvadrata

23.04.2009 u 11:07

Bionic
Reading

U Zagrebu je u srijedu navečer otvorena proširena knjižara Profil Megastore, koja sada zauzima 2.500 četvornih metara i na čijim policama je oko 90 tisuća naslova

Kada su lani u Profil Megastoreu najavili da proširuju knjižaru, činilo se to kao dobra kontra svima onima koji tradicionalno grintaju nad hrvatskim izdavaštvom, knjižarstvom, gašenjem prostora knjige i slično. Jer knjiga je ušla u prostor Škole, donedavno rezervirane za after work chillanje, a dodatnih tisuću kvadrata nije pretvoreno u papirnicu.

Loš položaj malih izdavača, ugasle knjižare ili one pretvorene u trgovine široke potrošnje, doista jesu dugogodišnji problem u Hrvatskoj, no proširena knjižara u centru Zagreba će, tim više što novih tisuću kvadrata nije pretvoreno u prodavaonicu šarenih papira, biti ugodan prostor u kojem se možete par sati gubiti među policama. To je potvrdio i vlasnik Daniel Žderić, rekavši da Zagreb sada dobiva ugodan dnevni boravak za knjigu.

Na prvi pogled, raspored knjiga čini se logičnim i puno preglednijim nego što je bio dosad. Mnogo je polica ostavljeno i za domaću književnost, a bez problema mogu se pronaći i knjige koje nisu najprodavanije i najrazvikanije, knjige koje je svakom normalnom čovjeku danas više suludo dovoditi u vezu s isključivo tržišnim uspješnicama poput 'Gole istine'.

Prostor je osmislila arhitektica Sandra Meštrović, a ono što se, uspoređujemo li novu knjižaru s dnevnim boravkom, može zamjeriti, je to što nedostaje udoban kauč i koja fotelja više, kako bi se mogli zavaliti i u miru prelistavati knjigu.

Na službenom otvaranju je, uz brojne domaće autore, izdavače i poznate kulturnjake, mini koncert održao Arsen Dedić, koji je ekskluzivno pročitao i svoju novu pjesmu.